Prvi spojevi mogu biti dovoljno neugodni i bez nepisanog bontona ko šta plaća. Neki tradicionalisti smatraju da muškarac uvijek treba platiti na prvom sastanku kao čin viteštva i poštovanja. Drugi smatraju da bi, kao čin ravnopravnosti, obe strane trebale da plate, odnosno da podele račun. A neki žive po pravilu da osoba koja je započela datum treba biti ona koja plaća – bez obzira na spol.

Međutim, voditeljica podcasta i savjetnica za komunikaciju Jana Hocking kaže da postoji samo jedna prilika u kojoj žene trebaju otvoriti novčanike. Nakon što je prethodno izjavio da muškarci uvijek trebaju platiti da budu “asertivni i muževni”, Hocking je u podcastu “Kinda Sorta Dating” otkrio da postoji izuzetak.

Uvek upadnem u nevolje kada kažem da muškarac treba da plati račun na prvom sastanku.“Onda mi je objasnila,“ Ja sam to ispravio, mislim sada, ako bi devojka zamolila momka da izađe, trebalo bi da prepolovimo račun. Još uvijek mislim da djevojka ne bi trebala sve platiti.

“Međutim, uprkos svojim uvjerenjima, Hocking je rekla da je uvijek nudila da prepolovi račun na svom prvom sastanku s dečkom – ne zato što je htjela, već više kao test za muškarca.

“Ne mislim to uvijek, ali ipak kažem: ‘Ma ne, platićemo pola…’, a sve češće muškarci kažu ‘OK!’, a onda sam šokirana”, rekla je ona. . Prisjećajući se nedavnog skupog iskustva, Hocking je otkrila da je ostala bez “100 dolara iz džepa” jer je ponudila da plati pola u “zaista skupom vinskom baru”.

Njeni komentari dolaze nakon što je drugi stručnjak za izlaske rekao da muškarci uvijek trebaju platiti na prvom sastanku. Sa više od 680.000 pratilaca na njenim Tiktok i Instagram nalozima, @ Ask.Nelly je u video snimku ranije ovog mjeseca rekla da “muškarci nikada ne bi trebali dozvoliti ženi da plati za prvi sastanak”.

U videu, Nelly – koja često koristi svoje račune na društvenim mrežama kako bi podijelila savjete o odnosima i za muškarce i za žene – navodi: “Ako prozovete djevojku i podijelite račun, to samo pokazuje da ste škrti, da niste pravilno odgojeni , niste gospodin ili nemate dovoljno novca – i pod tim mislim da ste poveli djevojku na spoj koji si ne možete priuštiti.

„Neli nastavlja da kaže: ‘Umesto da pokušavate da skupite novac za lepu večeru, bolje je da je odvedete na piknik u parku.’“ Čak i najnaprednije devojke koje insistiraju da podele račun sa vama kažu da im ne smeta, znajte da im itekako smeta.

“Ne zato što si to ne mogu priuštiti, već zato što nam to pokazuje vaš lik. Ako ste djevojka i platili ste račun na prvom sastanku, on nije pravi muškarac za vas, da znate! ”