Vjerojatno bi se malo ljudi u Mađarskoj ili Čadu osjetilo uvrijeđeno kada bi se reklo da mnogi njihovi stanovnici ne bi mogli lako pronaći drugu zemlju na svjetskoj karti. To i ne čudi, s obzirom na to da su Mađarska, iako relativno mala, te Čad, koji je ogroman ali rijetko naseljen, do sada imali malo ili gotovo nikakvih veza međusobno. Na primjer, Mađarska nema ni diplomatsko predstavništvo u Čadu, a isto vrijedi i obrnuto, kako prenosi Dojče vele.

No, od jeseni su se odnosi između ove dvije zemlje počeli mijenjati: Mađarska će poslati 200 vojnika u Čad, uz pružanje razvojne i humanitarne pomoći. Organizacija “Mađarska pomaže” otvorila je svoj prvi ured u Africi početkom godine, smješten u prijestolnici Čada, Ndžameni. Prema riječima Andraša Rača iz Njemačkog udruženja za vanjsku politiku (DGAP), koji je dao intervju za DV, ured će biti vođen iskusnim stručnjakom.

“Razumijemo da je dostupnost sredstava ključna. Međutim, civilna misija ima veliki potencijal za pružanje značajnog doprinosa.”

U oktobru 2023., mađarski ministar obrane Kristof Salaj-Bobrovnički istaknuo je Čad kao stabilnu zemlju u regionalnom kontekstu, ali je također upozorio na ozbiljne posljedice destabilizacije.

On je izrazio zabrinutost rekavši: “Ako se situacija u Čadu pogorša, mogli bismo svjedočiti poplavama migranata prema Europi i potencijalnom pucanju brana.”

Iako izjava o “stotinama milijuna” migranata može biti pretjerana, važno je napomenuti da je Čad primio oko 1,1 milijun izbjeglica, što ga čini zemljom koja je ugostila najviše izbjeglica u Africi s obzirom na svoju populaciju od 18 milijuna stanovnika. Velik dio tih izbjeglica dolazi iz susjednog Sudana. UN-ovi podaci pokazuju da humanitarna pomoć nije stigla u istočni dio Čada, koji graniči s Darfurom, kriznim područjem Sudana, već više od mjesec dana.