Jedan seljak je došao na pijacu kako bi prodao pijetla. Prvi prolaznik koji je pristupio seljaku pohvalio je pijetla:

Imate izuzetnog pijetla, svaka čast! Da li se penje na kokoške?

Seljak odgovori: “Da, svakako, penje se čak i na kokoške, guske, patke, pa čak i na koze. Prije nekoliko dana se čak popeo i na psa!”

Prolaznik je bio zbunjen i upita: “Zašto ga onda prodajete?”

Seljak odgovori: “Pa od juče me neobično gleda.”

Bonus priča:

Jednog sunčanog jutra, pilić je odlučio da istraži svet izvan kokošinjca. Kad je izašao, ugledao je konja kako trči kroz livadu. Pilić ga je upitao: “Hej konjiću, kako je biti tako velik i snažan?”

Konj se nasmiješio i odgovorio: “Pa vidiš, biti konj je sjajno! Imamo slobodu da trčimo, skačemo, istražujemo. Ali znate, ima svojih problema. Na primjer, moramo nositi jahača svuda sa sobom, stalno čistiti kopita…”

Pilić je bio malo zbunjen i upitao ježa, koji se upravo provlačio kroz živicu: “Hej ježiću, kako je biti uvijek tako bodljikav?”

Jež se nasmiješio i rekao: “Ah, biti jež je prilično jednostavno. Nosim svoju zaštitu sa sobom gdje god idem. Ali, znate, ima svojih problema. Ne mogu se baš zagrliti s drugima, uvijek moram biti oprezan s kojim se životinjama družim…”

Na kraju, pilić je shvatio da svaka životinja ima svoje prednosti i mane. Tako je odlučio da se vrati u kokošinjac i cijeni svoj jedinstveni ptičji život.