Soraja je bila primijećena od strane bivšeg libijskog lidera Muamera el Gadafija kada je imala samo 15 godina, dok je on posjetio njenu školu.

Gadafi je odmah djelovao bez oklijevanja kako bi ostvario svoje želje. Brzo je poslao svoje ljude da dovedu djevojčicu iz njenog doma u Sirtu. Soraja je, kao i mnoge druge djevojke, prisilno postala dio Gadafijevog harema i robovala njegovim željama.

Soraja je u knjizi opisala svoje prve dojmove i iskustva nakon dolaska u harem, gdje je morala suočiti se s potpuno novom stvarnošću i načinom života.

Putovanje je trajalo iznenađujuće dugo, a ja nisam imala pojma koliko je vremena prošlo. Osjećalo se kao da neće nikad završiti. Nakon što smo napustili Sirt, prošli smo kroz pustinju. Držala sam pogled ispred sebe, suzdržavajući se od postavljanja ikakvih pitanja. Konačno smo stigli do nekog vrsta logora. Vidjela sam nekoliko šatora i ogromnu prikolicu koja je izgledala kao veoma luksuzan kamper kombi. Mabruka me je vodila prema kamperu, pokazujući mi da je pratim. U drugom vozilu koje je napuštalo mjesto, primijetila sam jednu djevojčicu iz škole koja je također bila odabrana da pozdravi vođu prethodnog dana. To me je donekle umirilo, ali unatoč tome, osjećaj straha me obuzeo kada sam ušla u kamper. Moje tijelo je instinktivno osjećalo da se događa nešto vrlo, vrlo loše. Ove riječi su zabilježene u knjizi kao dio Sorajinog iskustva.

Gadafi je izgledao poput cara

Muamer Gadafi je sjedio unutra, opušteno na crvenoj stolici za masažu s daljinskim upravljačem u ruci. Ispred mene je izgledao kao vladar. Kada sam napravila korak prema njemu da mu poljubim ruku, on je samo usputno pružio ruku, držeći pogled prema strani.

Kad će Faiza i Selma?” – upitao je Mabruku s iritantnim tonom glasa.

Oni će stići uskoro,” odgovorila je kratko.

Bila sam iznenađena. Nije me ni pogledao. Činilo se kao da nisam ni tu. Prošlo je nekoliko minuta, a ja nisam znala kako se postaviti. Konačno se ustao.

Odakle je tvoja obitelj?” – pitao me.

Iz Zlitena,” odgovorila sam.

Njegovo lice nije pokazivalo nikakve emocije.

Pripremi je,” naredio je Gadafi prije nego što je napustio sobu.

Mabruka me je uputila da zauzmem mjesto na klupi u kutu sobe. Ostale dvije žene su naknadno stigle, izgledale su opušteno, kao da su u svojem domu. Faiza mi je pristupila s osmijehom, dotakla me za bradu.

Nemoj se brinuti, mala Soraja,” rekla je nježno, a zatim otišla.

Mabruka je obavljala telefonske pozive i davala upute o dolasku nekog. Čini se da su te upute bile za nekoga poput mene, jer sam čula kako je rekla:

Dovedite je ovdje.”

Kad je spustila slušalicu, okrenula se prema meni.

Dođi bliže! Trebamo uzeti tvoje mjere kako bismo ti nabavili odjeću. Koju veličinu grudnjaka nosiš?

Uzeli su mi mjere

“Nemam pojma. Mama uvijek bira moju odjeću,” rekla sam iznenađeno.

Mabruka je djelovala iznervirano i pozvala Fatihu, drugu ženu u sobi. Fatiha je bila čudna osoba s muževnim glasom i ramenima, ali s impresivnim poprsjem. Pogledala me, tapšala me po ruci, namignula i upitala:

Dakle, ovo je nova? Odakle dolaziš?

Umotavala je mjernu traku oko mog struka i grudi, zapisujući dimenzije, a zatim je napustila kamper. Ostala sam sama, ne usuđujući se pomaknuti. Noć je padala, a ja sam se osjećala izgubljeno. Što će sada moja mama pomisliti? Što se ovdje događa? Kako ću se vratiti kući?

Nakon dugog čekanja, Mabruka se ponovno pojavila. Osjećala sam olakšanje kad sam je vidjela. Bez riječi me povela do laboratorije gdje mi je plavokosa medicinska sestra uzela krv. Zatim me je Fatiha odvukla u kupaonicu.

Skinuti sve. Imaš previše dlaka. Moramo to ukloniti,” rekla je, nanoseći depilacijsku kremu na ruke i noge.

Ostavljamo stidne dlake,” dodala je Fatiha.

Osjećala sam se uznemireno i poniženo, ne razumijevajući zašto sve to rade. Omotali su me u ogrtač i vratili u sobu.

Obući ćemo te kako treba i našminkati te, a onda ćeš vidjeti Muamera tatu,” rekla mi je Mabruka.

Dobila sam tange gaćice, što je bilo nešto potpuno novo za mene, zajedno s bijelom satenskom haljinom s prorezom i dubokim dekolteom. Otpustili su mi kosu, našminkali, stavili parfem i malo sjaja na usne, što moja mama nikada ne bi odobrila. Mabruka je pregledala moj izgled, uhvatila me za ruku i odvela niz hodnik. Zaustavila se pred vratima, otvorila ih i doslovno me gurnula unutra.

Gadafi je ležao potpuno go na svom krevetu. Osjećala sam se prestravljeno. Instinktivno sam prekrila oči od šoka i povukla se unatrag, misleći:

Ovo je grozna greška. Ne bih trebala biti ovdje sada. O, Bože.”

Kada sam se okrenula, vidjela sam Mabruku kako stoji na vratima s čvrstim izrazom lica.