Koliko je vremena prošlo od nestanka djevojčice do prijave njenog nestanka ? 

Prema podacima koje je objavio MUP, nakon što je prvi put u Srbiji raspisana potraga preko sistema Pronađi me za Dankom, djevojčica je nestala oko 14:45 časova. Prema izjavi njene majke Ivane, tragovi djevojčice su nestali kada je ona otišla da donese vodu svom sinu.

“Otišla sam po vodu i dok sam se okrenula, nje nije bilo”, rekla je tada majka. Kako je kasnije objavljeno, majka je pokušala sama da pronađe dijete, misleći da se možda zagubilo u blizini mjesta gdje su bili. Kada joj to nije pošlo za rukom, pozvala je muža, zatim je obavještena policija. Međutim, za sad nije poznato koliko je vremena prošlo od momenta kada se dijete izgubilo do trenutka kada je policiji prijavljeno nestajanje, a policija je vrlo brzo stigla na lice mjesta.

Zašto roditelji nisu pratili potragu na licu mjesta?

Odmah po prijavi, policija je izašla na teren, a sa njima i stotine mještana koji su se organizovali i pomagali u ptoarzi za nestalom djevojčicom, nadajući se da je dijete negdje zalutalo i da će ga uskoro pronaći. Iste večeri, policija je odvela majku i oca u stanicu kako bi uzela njihove izjave, nakon čega se nisu pojavljivali na licu mjesta. U narednim danima ptoarge, policijski službenici su majku dovodili u marici kako bi detaljno rekonstruisala šta se zapravo dgoodilo, ali nijedan novinar koji je bio tamo nije ih vidio.

Novinari su izrazili čuđenje zbog odsustva roditelja na licu mjesta, primjetivši da je policija sama tragala za dokazima. Istakao je da je uboičajeno da rotilji budu prisutni u takvim situacijama, ali da u ovom slučaju nisu viđeni. Ipak, istakao je da policija djeluje samostalno u ptorazi za dokazima na terenu, a nedostatak pronalska tijela djevojčice može ukazivati na to da je vjerovaatno živa i da je odvedena. Radulović je naglasio da ljudi s terena imaju informacije i da su inspektori već sproveli isptivanja svih relevnatnih osoba radi prikupljanja informacija. Otac, majka i drugi članovi porodice nestale djevojčice su prethodnih dana bili u policiji dajući izjave o detaljima koji bi mogli pmoći u potrazi za Dankom.

Zašto je majka odvela djecu na zapušteno imanje?

Detaljnije informacije o mjestu nestanka i okolini kuće, gdje je majka bila sa djecom, izazvale su mnoga pitanja i spekulacije. Otkriveno je da je to zapušteno imanje s velikom količinom otpada, koji je kasnije uklonjen bagerima. Ova činjenica je izazvala različite reakcije u zajednici, sa mnogima koji su se pitali zašto je majka odabrala baš to mjesto za igru djece, posebno s obzirom na njegovo zapušteno stanje. Komšije su izjavile da majka nikada ranije nije dovodila djecu na to mjesto, ali su neki sugerisali da je to učinila kako bi djeca imala više prostora za igru i trčanje ili kako bi procjenila stanje tog imanja.

Snimak iz Beča i dalje misterija?

U narednim danima, javnost je bila ispunjena različitim teorijama o tome šta se moglo desiti sa Dankom Ilić. Majka je gotovo svakodnevno posjećivala policijsku stanicu, ali detalji njenih iskaza nisu bili javno objavljeni. Među mnogobrojnim scenarijima koji su se spekulisali, jedan od njih bio je da je Danka oteta. Snimak je poslao Srbin koji živi u Austriji, a napravljen je na stanici u Beču. Na njemu su bile dvije žene koje je on identifikovao kao Rumunke, a uz njih je bila i djevojčica koja je ličila na nestalu Danku. Ove informacije su odmah proslijeđene MUP-u Srbije koji je reagovao brzo kontaktirajući austrijsku policiju. Trenutno se vrši provjera identitea žena sa snimka i da li je djevojčica zaista Danka Ilić.

Neki stručnjaci koji su se bavili ovom temom sugerišu da bi roditelj, posebno majka, trebalo da mogu prepoznati da li je djevojčica na snimku zaista njihova Danka. Mešutim, majka je u kratkoj izjavi koju je dala dan nakon pojavljivanja snimka rekla da nije imala priliku da ga vidi jer ne prati društvene mreže. Ostaje misterija zašto čovjek koji je snimio dijete, a koje podsjeća na Danku, nije odmah obavjestio bečku policiju. Portparol bečke policij, Markos Vitrih, izjavio je da je riječ o tekućoj istrazi i da ne mogu davati detalje, ali da nemaju mnogo informacija.

Pripadnici policije iz Srbije su više puta istakli da jeu toku detaljna potarga i sitraga, te se svaki mogući trag provjerava kako bi se rasvjetlila sudbina nestale Danke Ilić.