Kako najlakše zasaditi avokado: Vaša biljka će bujati, ako budete pratili 0ve korake

0
35

Možda ste pomislili nekada da bi bilo dobro da imate svoje drvo avokada pa da bi mogli imati plodove. Sadnja avokada nije uopšte teška, a danas ćemo i pričati o tome.

Uzgajanje avokada iz sjemenki je zabavan proces koji vam možete biti od koristi, ali isto tako zna trajati. Sjemenu je potrebno oko 6 do 14 sedmica da proklija, a većina drveća neće davati plod dok ne budu stari oko tri do četiri godine.

Pored te činjenica da zahtjeva mnogo strpljenja, vi ćete da imate na kraju svoje drvo i svježe plodove kada god budete poželjeli. Lokacija sadnje nije problem jer možete biljku uzgajati u zatvorenom prostoru i napolju.

Za uzgoj avokada vam treba avokado, nož, četiri čačkalice, staklena tegla ili veća čaša i voda, a kasnije će vam trebati saksija, zemlja za sadnju i kamenčići za drenažu.

Prvo je potrebno da sa nožem prosječete avokado na pola i da izvadite čitavu sjemenku iz ploda. Trebate obratiti pažnju samo na to koji je to kraj sjemenke bio okrenut prema vrhu ploda, a koji prema donjem dijelu.

LEAVE A REPLY