Deda Ljubeta su brutalno napali, stavivši mu najlon u usta, oborili ga na zemlju i zlostavljali, dok su njegovu suprugu prekrili ćebetom i maltretirali. Dvojica napadača su provalila u skromnu kuću ovog tada 79-godišnjeg dede u selu Kojkovo kod Kratova u Sjevernoj Makedoniji, gdje su satima napadali njega i njegovu suprugu, tražeći od njih da otkriju gde čuvaju svoje dragocenosti. Ljubomir Mitev je proglašen nevinim za ubistvo koje mu je bilo stavljeno na teret 2013. godine kada je pucao na dvojicu razbojnika, ubivši jednog od njih.

Pljačka se dogodila 27. februara 2013. godine u njihovoj skromnoj kući u planinskom selu Kojkovo, kada su dvojica uljeza, Zoran Zlatkov (28) i Borčo Ivanov (30), nasilno provalili u njihov dom.

Kada su otišli u drugu prostoriju u potrazi za novcem, Ljubomir je iskoristio njihovu nepažnju i pobjegao. Sakrio se u podrum i uzeo očevu lovačku pušku iz koje je ubio Zlatkova i ranio Ivana. Preživeli razbojnik je osuđen na osam godina zatvora. Javnost je bila uznemirena kada je muškarac optužen za ubistvo, ali je njegov tim za odbranu isticao da je riječ o očiglednom slučaju samoodbrane. Optužba za ubistvo je povučena, a sud ga je proglasio krivim za nedozvoljeno posjedovanje vatrenog oružja, izrekavši mu uslovnu kaznu.

“Ovo je velika pobjeda za vladavinu prava. Ovo može biti prijmer samoodbrane. Nadamo se da tužioci neće uložiti žalbu i da će dozvoliti dedi Ljubi da nastavi svoj život u miru,” izjavio je advokat Hristijan Georgievski tada.