Zobene pahuljice bogate su vlaknima koja pomažu u obnavljanju rada crijeva, uklanjanju toksina, također su zaslužna za snižavanje razine šećera u krvi, ubrzavaju metabolizam i sprječavaju apsorpciju masti. Također, ova namirnica je važna za ljepotu kose.

Od davnina žene su prepoznale svojstva zobenih pahuljica koja doprinose ljepoti. Primjerice, Egipćani su redovito koristili kupke od zobenih pahuljica – pomagale su im u borbi protiv raznih kožnih bolesti, a suvremena istraživanja dokazuju da su zobene pahuljice izvrsna alternativa nekim kozmetičkim proizvodima, posebice onima za njegu kose.

Nemate pri ruci šampon za suhu kosu? Nema mjesta panici, jer je zob može zamijeniti. Sve što trebate učiniti je nanijeti malu količinu kaše na kosu (samo pazite da je hladna) i dobro je počešljati. Zob nježno čisti vlasište uklanjajući višak sebuma.

Maska za kosu

Ova zob savršeno hidratizira kosu i ostavlja kosu mekom i sjajnom. Zobene pahuljice u kombinaciji s drugim sastojcima mogu se koristiti u borbi protiv peruti. Zob je bogata mineralima i vitaminima: cinkom, željezom, magnezijem i kalijem, a svi oni doprinose rastu kose.

Zobene pahuljice sameljite, dodajte malo mlijeka i pustite da smjesa nabubri. Dodajte nekoliko kapi bademovog ulja i nanesite smjesu na kosu. Zamotajte glavu ručnikom, za 15-20 minuta maska ​​će dovoljno zasititi kosu, a zatim kosu isperite hladnom vodom.