Pjevačica Elvira Voća, koja je bila poznata u bivšoj Jugoslaviji, preminula je 6. jula 2023. u 82. godini života, kako su objavili iz diskografske kuće “Croatia Records”.

Njena dugogodišnja muzička karijera protezala se više od pola vijeka. Elvira je započela svoj muzički put 1959. godine, kada je kao sedamnaestogodišnjakinja, učenica srednje hemijsko-tehničke škole, na inicijativu svojih koleginica, učestvovala na takmičenju “Prvi pljesak” i osvojila prvo mesto. Također, iste godine je trijumfovala i na reviji Večernjeg lista, gdje je upoznala mladog pijanistu Stjepana Mihaljinca, koji je kasnije postao njen suprug. Vjenčali su se 1961. godine i proveli pedeset i tri godine zajedno.

Elvira Voća je nastupala na mnogim festivalima i pjevala na turnejama izvan Jugoslavije. Njen muzički uspon započeo je nastupom na italijanskom festivalu “Cantagiro” 1963. godine, gdje se pojavila zajedno s renomiranim imenima kao jedina gostujuća pevačica.

Taj kratki izlet u domovinu kancone donio joj je snimanje ploče s pesmom “Se mi vuoi”, koju je za Elviru napisao Gianni Ferrio, poznat po hitovima kao što su “Parole, parole, parole” i “Piccolissima serenata”, aranžer jedne od vodećih italijanskih diskografskih kuća CGD-a i jedan od dirigenta famoznog sanremskog festivala.