Pljuvačka je inače proizvod sekrecije pljuvačnih žlijezda u ustima i njen sistem varira od hrane, doba dana, dok zapravo predstavlja bitno oličenje zdravlja.

Njena uloga: Uloga od pljuvačke je brojna, a najznačanija se msatra ispiranje usne duplje i fiziološko samočišćenje zuba i jezika. Održava vlažnost grla, te omogućava ljudima normalan govor i spriječava razvoj od mnogih bakterija, te čini hranu mekšom za dalji proces varenja.

Smanjeno lučenje: To predstavlja 0b0ljenje na koje mogu uticati mnogi faktori, a kao što su pretjerano korištenje c1gareta, ljek0va, 0b0ljenje žlijezde, d1jabetes i H1V.

Također kada se poveća temperatura tijela ili dođe do dehidratacije, men0pauze i anksi0znosti onda njena količina bude znatno smanjena. Tada može da čak dođe do povećanog kar1jesa na zubima, te razmn0žavanju bakter1ja na jeziku.

Uz konsultacije sa doktorom i nalaženjem pravog uzroka ćete riješiti vaš problem i posebno tokom zimskih dana usljed povećane sobne temperature vam može biti smanjeno lučenje. Potrebno je također da smanjite unos ljute i začinjene hrane, te da unosite dovoljno tečnosti i dišete na nos što više.