Jagode su bogate korisnim sastojcima, čineći ih kraljicom voća. Crvena boja jagode, zbog antocijanina, potiče sagorijevanje nakupljenih masti. Antocijanini također poboljšavaju pamćenje, dok redovita konzumacija jagoda može povećati kratkoročno pamećenje za čak 100%.

S malo kalorija(samo 33 kalorije u 100g) i puno vlakana jagode krenu sa topljenjem masnih naslaga, potičući protok krvi i kisika, što ubrzava metabolizam. Osim toga, jagode su korisne u smanjenu upala, posebnoko osoba s hroničnim upalama.

Jagode pomažu u odrđžavanju zdravlja srca smanjenjem razine lošeg kolesterola, a vlakna i kalijum podržavaju kardiovaskularno zdravlje. Kalijum, vitamin K i magnezijum u jagodama podržavaju i zdravlje kostiju, dok biotin jača nokte i kosu.

Vitamin C u jagodama stimulira proizdvodnju kolagena, pružajući elastičnost koži. Antiejdž efekt dodatno potvrđuje elagična kiselina koja štiti kožu od bora i upala.

Jagode, bogate antioksidansima i vitaminom C, jačaju imunitet i doprinose zavlju očiju. Također, vitamin C ima ulogu u prevenciji raka, boreći se protiv kancerogenih stanica i sprečavajući njihovo umnožavanje. S obzirom na sve ove beneficije, jagode su ne samo ukusne već i izuzetno korisne za cjelokupno zdravlje.