Pljuvačka koja je proizvod sekrecije pljuvačnih žlijezda u ustima, a čiji će sistem varirati od hrane i doba dana zapravo bitno predstavlja oličenje zdravlja.

Njena uloga je ispiranje usne duplje i fiziološko samočišćenje zuba i jezika, pa isto tako održava vlažnost grla i omugućava vam normalan govor, a spriječava razvor raznih bakterija, pa i natapa hranu koju čini mekšom za dalji proces varenja.

Postoje neki uzroci koji mogu uticati na smanjeno lučenje pljuvačke, a to predstavlja samostalno 0boljenje na koju utiču razni faktori, a to može da bude prekomjerno konzumiranje c1gareta, lijek0va, oboljenje žlijezde ili d1jabetes.

Uslijed povećane temperature i dehidratacije tijela, te tokom men0pauze i anksioznosti je količina znatno smanjena, pa uslijed toga problema može da dođe do zadaha iz usta i povećanog broja karijera na zubima, a isto tako i razmnožavanju bakter1ja na jeziku.

Također će tokom perioda zimskih dana i uslijed povećane sobne temperature, posebno preko noći će dolaziti do dehidratacije i disanja na usta.