Muškarac iz Srbije (39) osuđen je na 13 mjeseci zatvora i morat će da plati novčanu odštetu u visini od 25.000 eura jer je pet ljudi preminulo, a šestero je dobilo doživotne posljedice nakon trovanja kajmakom iz mljekare u kojoj je bio generalni direktor. Prema informacijama mljekara Glognic otvorena je 2017. godine i bila je prva balkanska mljekara u EU. Potražnja za njihovim proizvodima premašila je sva očekivanja.

Prozivodi su se poizvodili nedaleko od skijališta Semering, oko 80 km južno od Beča, prema originalnoj balkasnkoj recepturi. I.V., vlasnik “Keseraj Glognic”, je isticao težak put do uspijeha uz podršku lokalnih vlasti.

Međutim nakon smrti pet osoba i trajnih posljedica po šestoro, u javnost su procurili detalji o navodnoj povezanosti mljekare sa smrtnim slučajevima izazvanim listerijom. Iako je I.V. tvrdio da firma redovno prolazi inspekcije, pretrpljeni gubici i ozbiljne posljedice pokrenuli su istragu koja je dovela do osude.
Proizvodi Glognica su bili popularni, ali su slučajevi trovanja bacili sijenku na kvalitet proizvoda. Uzrok trovanja je bio bakterijski patogen listerija, koji je doveo do smrti pet osoba i trajnih posljedica po šestoro.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=896108212522497&set=a.724982172968436&type=3&ref=embed_post