Dokazi za 130 primanja vakcina prikupljeni su od strane javnog tužioca grada Magdeburga, koji je pokrenuo istragu o navodnoj prevari, ali nije podnijeta krivična prijava.

Njemački čovjek u 62. godini je, suprotno medicinskim savjetima, primio 217 doza vakcine protiv COVID-a, prenose ljekari, izvještava BBC.

Vakcine su bile privatno nabavljene i primljene u roku od 29 meseci.

Čini se da čovjek nije doživio nikakve štetne posljedice, tvrde istraživači sa Univerziteta Erlangen-Nirnberg.

“Veoma smo zainteresovani”

“O slučaju smo saznali iz medijskih izveštaja”, rekao je dr Kilijan Šober sa Univerziteta Erlangen-Nirnberg, odeljenja za mikrobiologiju.

“Kontaktirali smo ga i pozvali ga da prođe kroz različite testove u Erlangenu. Bio je veoma zainteresovan.”

Čovjek je dao svježe uzorke krvi i pljuvačke.

Istraživači su takođe testirali neke od njegovih smrznutih uzoraka krvi koji su bili čuvani proteklih godina.

“Samostalno smo mogli da uzimamo uzorke krvi kada je čovjek primao dalje doze vakcina tokom studije na njegovo insistiranje”, dodao je dr Šober.

“Uspeli smo da koristimo ove uzorke kako bismo tačno utvrdili kako imuni sistem reaguje na vakcinaciju.”

Dokazi za 130 primanja vakcina prikupljeni su od strane javnog tužioca grada Magdeburga, koji je pokrenuo istragu o navodnoj prevari, ali nije podnijeta krivična prijava.

Vakcine protiv COVID-a ne mogu izazvati infekciju, ali mogu naučiti tijelo kako da se bori protiv bolesti.

Imuni sistem

Imuni sistem bi tada trebalo da prepozna i nauči kako da se bori protiv COVID-a ako dođe do stvarnog susreta sa virusom. Dr Šober je bio zabrinut da bi hiperstimulacija imunog sistema ponovljenim dozama mogla dovesti do zamora određenih ćelija. Ali istraživači nisu pronašli dokaze za to kod 62-godišnjaka. Štaviše, nije bilo znakova da je ikada bio zaražen COVID-om.

“Važno je napomenuti da ne podržavamo hiper vakcinaciju kao strategiju za jačanje adaptivnog imuniteta”, rekli su ljekari.

Rezultati testova na 62-godišnjaku bili su nedovoljni za donošenje dalekosežnih zaključaka, a kamoli preporuka za širu javnost.

“Trenutna istraživanja pokazuju da vakcinacija sa tri doze, zajedno sa redovnim dodatnim vakcinama za ugrožene grupe, ostaje preferirani pristup”, navode na sajtu univerziteta.

“Nema naznaka da je potrebno više vakcina.”

NHS navodi da se vakcine protiv COVID-a obično primaju sezonski, ali nekim ljudima sa ozbiljno oslabljenim imunim sistemom može biti potrebna dodatna zaštita u drugim vremenima – i kontaktiraće one za koje NHS evidencija sugeriše da bi mogli da budu kvalifikovani za dodatnu dozu.

Vakcine protiv COVID-a mogu imati neželjene efekte, a bol u ruci od injekcije je uobičajen.