Na dašanji dan, prije čak 35 godina, umro je čuveni Salvador Dali. Najekscentričniji umjetnik koji je ikada upao u veoma tešku depresiju i izgubio volju za svime nakon smrti njegove voljene supruge.

Elena Ivanova Daikonova Gala ruskinja, bila je supruga od dotičnog Salvadora, u njoj je tokom njegovog cijelog života umjetnik vidio samo inspiraciju za njegovu umjetnost.

Osjećao sam neku prijateljsku enetrgiju između nas, od tog trenutka kad sam je ugledao. Prije našeg prbog sastanka sam se namazao izmetom od koze i otišao, razmišljajući da ukoliko me takvog prihvati, trebala bi me prihvatiti bilo kakvog i da ćemo trajati vječno. Smrdio sam nevjerovatno na izmet ali njoj to nije smetalo.

Ključni faktor njegovog uspjeha je bila i ona sama, njegova supruga Gala. Upoznali su se dok je imao 26 godina, a ona je bila 10 godina starija od njega.
Vidjela je u njemu umjetnika i prepoznala dobru dušu koju je imao, pa je shvatila da mora i da može učiniti sve da bi on ostvario svoj puni potencijal.

Ono što je najzanimljivije jeste da nikad nije vodio ljubav sa svojom suprugom, već je plaćao muške prostitutke da to sve obavljaju umjesto njega.

Bio je nesposoban za svoj život. Jednom je taksisti umjesto 10 dolara platio 100 dolara.
-Naša veza nije bila seksualna jer je takav odnos rezervisan za bića niže rase koji se zadovoljavaju malim stvarima – prokomentarisao je jednom prilikom svoj seksualni život.Ž

-Najsrećniji sam dok sam sa svojom Galom i kada masturbiram. To su dvije stvari zbog koji je ovaj svijet ipak divan. Ona je za mene prepametna i razumije me u potpunosti. Koža joj nije utegnuta i starija je od mene 10 godina, ružna mi je ponekad al je ipak volim.