Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, večeras je ponovio svoje skandalozne poglede na buduće uređenje države. Ponovio je svoje tvrdnje da je takva BiH neodrživa.

“Za njih (Bošnjake, op. A.), Bilo bi najbolje da su zasebna država, pa neka se zovu Bosna, i mogu je kontrolirati, pa čak i dopustiti da budu u konfederaciji sa državama koje žele, Turskom, ili već s kim im je stalo ”, naglasio je Dodik.

Izjavio je da je prisustvovao sjednicama Predsjedništva BiH, ali je glasao protiv. Istaknuo je da je sjednica Predsjedništva BiH u ponedjeljak.

“Predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić na dnevni red stavio je sve, uključujući i sporazum s Islamskom zajednicom. Očekuje se da će ministrica vanjskih poslova Bisera Turković biti prisutna u nekoliko točaka. Ustat ću od stola i sjediti sa strane dok izvještava. Tamo nema potrebe sjediti za istim stolom. Kad dođe glasanje, glasovat ću protiv, što god ona rekla. Kažu da sam u blokadi, a ne u blokadi, ja sam na sjednici, a za ono što ne želim glasovati kao dvojica od njih misle da nije blokada, ali tako bi trebalo funkcionirati Predsjedništvo BiH. ”, rekao je Dodik.

“Dodik je rekao da su neki predstavnici međunarodne zajednice, visoki predstavnik, kao i Ustavni sud BiH radili u posljednjih 20 godina na štetu Republike Srpske, ali da RS ima legitimitet boriti se za svoje nadležnosti.”

Dodik tvrdi da je urušen ustavni poredak BiH, što su učinili “visoki predstavnici i Ustavni sud BiH nametanjem antidejtonskih odluka”.

“Teritorijalni integritet BiH sada nije sporan, ali je suverenitet sporan”, rekao je Dodik.

Na taj način komentirao je svoju izjavu “neovisnost Republike Srpske u granicama dejtonske BiH”.

“U Ustavu je jasno navedeno da sve što nije izričito dato BiH pripada entitetima. Takav je slučaj sa šumama RS. Šume, poljoprivredno zemljište, teritorij pripadaju srpskom narodu i onima koji ovdje žive” Izjavio je Dodik.