Zaposleni u TikToku koji su zaduženi za američko tržište nedavno su se vratili sa pozitivnim vijestima svojim nadređenima u sjedištu u Singapuru, tvrdeći da su uspeli da spriječe najgori scenario – blokadu aplikacije u SAD-u, iako je to bilo vrlo blizu. Naivno su vjerovali da administracija predsednika Džoa Bajdena neće podržati zakonski prijedlog kojim bi se onemogućio pristup popularnoj aplikaciji TikTok za više od 170 miliona američkih korisnika, posebno uoči predsedničke kampanje.

Međutim, samo nekoliko dana kasnije, doživeli su hladan tuš. Bijela kuća, u saradnji sa dvopartijskom grupom iz Kongresa koja njeguje neprijateljski stav prema Kini, radila je iza kulisa ne samo na pripremi, već i na usvajanju zakonskog predloga koji bi zabranio TikTok na američkom tržištu ili bi prisilio vlasnike da prodaju aplikaciju nekome ko nema kinesko državljanstvo.

Operacija je bila obavijena velom tajne, uspješno skrivena čak i od veoma uticajnih lobista koji su primjetili da se nešto dešava tek kada je cijela priča već bila u poodmakloj zakonodavnoj fazi. Američki skeptici prema TikToku upozoravali su mjesecima, pa i godinama, da popularna kineska aplikacija može da posluži kao sredstvo za infiltraciju Pekinga u američke institucije i demokratski proces.

Kongres je sa velikom većinom glasova usvojio odluku kojom se saopštava da će TikTok biti zabranjen u Americi ako ga kineska kompanija nije spremna prodati. Za ovu odluku glasalo je 352 kongresmena, dok je samo 65 bilo protiv.

Podsjetimo, kompanija BideDance, koja je vlasnik TikToka, obavezana je da dijeli informacije o korisnicima sa Komunističkom partijom Kine, što izaziva zabrinutost da bi preko algoritama TikToka aplikacija mogla da širi određene narative među korisnicima na Zapadu. Te sumnje dobile su na snazi nakon terorističkog napada Hamasa 7. oktobra, kada su analize pokazale da postoji značajno više video snimaka sa propalestinskim heštegovima nego sa pro-izraelskim sadržajem na platformi TikToka. Ove okolnosti dodatno su podstakle razmatranje ograničavanja ili zabrane TikToka u brojnim zapadnim zemljama, uključujući i Sjedinjene Američke Države.