Pobjednik ovogodišnjeg Eurosonga, održanog u Malmeu, bio je predstavnik Švajcarske Nemo, sa svojom numerom “The Code”. Nemo je trijumfovao u napetom finalu, nadmašivši Bejbi Lazanju, koji je do tada bio favorit na kladionicama.

Nemo Mettler, poznati profesionalno kao Nemo, je švajcarski reper i multiinstrumentalist koji je predstavljao Švajcarsku na Eurosongu 2024. Rođen je u Bileu, ima samo 24 godine i jedan je od najmlađih učesnika na takmičenju. Na ovogodišnjem Eurosongu, Nemo je trijumfovao sa pjesmom “The Code”, osvojivši ukupno 591 poen, što ga je učinilo pobjednikom, dok je drugoplasirana pjesam, “Bejbi Lazanja”, osvojila 547 peona.

Nemo je na sceni nosio izrazito upečatljiv kostim koji se sastojao od suknje iznad koljena, bijelih unihop čarapa i patika u istoj boji sa naradžasto-bijela bundica. Dodatno, primjetni su bili i njegovi vještački nokti koji su bili u narandžastoj boji sa šljokičastim detaljima, što je dodatno doprinjelo njegovom izgledu na sceni.

Pjesma “The Code” Nema Metlera na Evroviziji donosi poruku koja je djelimično insipirisana stvarnim životom, istovremeno nosi univerzalnu temu. Kroz tekst pjesme, Nemo se izražava kao nebirana osoba, koristeći “they/them” zamjene, što je važno i značajno u borbi za prihvatanje različitosti u društvu.

“The Code” vjerovatno prenosi poruku o identitetu, slobodi izražavanja i prihvatanju sebe onakvim kakvi jesmo, bez obzira na društvene norme ili očekivanja.

Rotirajući se na sceni dok izvodi pjesmu, Nemo vjerovatno simbolično predstavlja svoj put otkrivanja i prihvatanja sopstvenog identiteta, istovremeno ohrabrujući druge da budu autentični i hrabri u izražavanju svoje jedinstvenosti.