Evo kako da uzgojite jagode na balkonu: Urod će biti toliki da nećete znati šta s njima

0
200

Malo je zaista onih koji ne uživaju u ukusnim jagodama, te proljeće bez njih je teško zamisliti. Za njihov uzgoj vi ne morate da imate veliki prostor nego vam može da posluži samo jedna tegla na balkonu.

Prvi korak u svemu tome jeste nabava sjemena jagode, pa nekoliko desetaka sadnica jagoda će vam da bude dovoljno za jedan plod. Žućkaste tačkice na površini ploda su zapravo sjeme jagode i one se mogu lako izvaditi sa čačkalicom.

Sjeme vi možete da skupite na takav način ili isto možete da kupite gotov paketić u nekom od vrtnih centara i kada izvadite sjeme, onda je potrebno to da ostavite par sati na papirnatom ručniku da bi se moglo osušiti. Za to vrijeme je potrebno da vi pripremite plastičnu posudu koja ima poklopac i čist papirnati ručnik.

Sjeme ćete rasporediti po površini papira u toj posudi i onda je potrebno da ga navlažite sa ručnom prskalicom i zatvorite u posudu, a zatvorenu posudu ćete postaviti uz prozor jer će sjeme jagode da najbolje klija na svjetlu, a onda u narednim danima svakodnevno provjeravajte posudite jer se papir ne smije osušiti u njima.

LEAVE A REPLY