Navodno slijepa proročica, koja je poznata po svojim predviđanjima, u jednom trenutku izjavila je da će predsjednik Vladimir Putin postati “Gospodar svijeta”. Ova proročica, poznata kao Nostradamus Balkana ili Baba Vanga, umrla je prije 25 godina, ali je ostavila dubok trag svojim predviđanjima.

U jednom intervjuu iz 1979. godine, Baba Vanga je predvidjela da će Rusija postati globalna sila. Takođe je upozorila na mogućnost Trećeg svjetskog rata i upotrebu nuklearnog oružja. Tokom razgovora sa piscem Valentinom Sidorovim, izrazila je uvjerenje da će Vladimir Putin ostati značajan politički lider bez obzira na eventualne promene u svijetu.

Prema navodima “BirmingemLajva“, Baba Vanga je izjavila da će Rusija i Vladimir Putin ostati nepokolebljivi, bez obzira na izazove. Ona je tvrdila da će se svi problemi rastopiti pred snagom Rusije i da će Putinova slava ostati neokrnjena, čak postajući globalna sila.

Britanski tabloidi prenose da je Baba Vanga imala predviđanja koja su se ostvarila, uključujući terorističke napade 11. septembra u Njujorku, katastrofu u Černobilju 1986. godine te smrt princeze Dajane 1997. godine. Navodno je i predvidela pandemiju korona virusa, upozoravajući da će se “korona pojaviti svuda oko nas” još mnogo godina prije nego što je virus zaista izbio.

Prema tvrdnjama Vanginih sledbenika, ona je navodno predvidjela katastrofu koja je zadesila podmornicu Kursk 2000. godine. Nekoliko mjeseci nakon njenih predviđanja o potonuću Kurska, podmornica je zaista doživjela nesreću i potonula, što je izazvalo žalost u cijelom svijetu.

Takođe, Vanga je, prema tim izvorima, 1989. predvidjela napad na Svjetski trgovinski centar u Njujorku, opisujući ga kao “užas, užas” i upozorivši na napad “čeličnim pticama”. Iako se mnoga od njenih predviđanja pokazala tačnim, postoje i ona koja nisu. Na primjer, nije se ostvarilo proročanstvo o “krizi” koja će “srušiti zemlju” za 45. predsjednika Sjedinjenih Država, uprkos nekim izazovima koji su se pojavili tokom vladavine Donalda Trampa. Stručnjaci su istražili Vangina proročanstva i ocenili da je oko 68% njenih predviđanja bilo tačno.