Većina muškaraca se budi sa jutarnjom erekcijom, što je potpuno normalan fiziološki fenomen. Postoji valjan razlog za ovu pojavu, a nije nužno povezan sa erotskim snovima. Naprotiv, jutarnja erekcija može biti pokazatelj općeg zdravlja muškarca.

Kejt Mojl, stručnjakinja za intimne odnose i veze, ističe da postoje neki uobičajeni mitovi vezani za jutarnju erekciju u koje ljudi veruju. Prema njenim rečima, ako se muškarac probudi sa jutarnjom erekcijom, to ne znači nužno da je u tom trenutku seksualno uzbuđen. Zapravo, ovo može biti znak dobre cirkulacije i normalne aktivnosti nervnog sistema. Tokom noći, muškarci obično dožive između tri i pet erekcija, ali poslednja, koja se dešava tokom jutra, obično je najizraženija.

Kejt objašnjava da muškarci ne bi trebali brinuti ako se jutarnja erekcija redovno javlja. Međutim, iznenadni prestanak ovog fenomena može biti indikator nekih osnovnih zdravstvenih problema, te bi bilo korisno razgovarati o tome sa lekarom radi dalje evaluacije.

Ukratko, jutarnja erekcija je normalna pojava koja može ukazivati na opće zdravlje muškarca, dok izostanak iste može biti signal za dalje medicinsko praćenje.