“General Vesli Klark, vojni zapovjednik NATO snaga tijekom bombardiranja Jugoslavije 1999. godine, trenutno boravi na Kosovu gdje, prema izvješću uglednog političkog portala Politiko, šali se na račun Srba, i nastoji ostvarit profit investirajući milijune dolara u energetski sektor Kosova.
Prošle godine, rijekom poslovno-političkog događaja u Prištini, general Klark okupio je Nila Buša, brata bivšeg predsjednika SAD-a Georgea W.Busha, i Pavla Valneva, izvršnog direktora kompanije za transport iz Chikaga “Ameri Freight Systems”, rodom iz Bugarske, s ciljem stjecanja podrške kosovske elite za projekt geotermalne energije, kako navodi autor teksta Matthew Karnitsching u svojoj analizi.”
Prema izvještaju Politika, na tom događaju je također bio prisutan Vljora Čitaku, bivša ambasadorica Prištine u Washingtonu.


“Slučajno sam sjedio za susjednim stolom u trpezariji prištinskog hotela “Swis Diamond” kada je Klark pozdravio svoje goste. Skup je uključivao brojne visoke kosovske političare, poslovne ljude i druge zvanice, uključujući Nancy Soderberk, visoku dužnosnicu Savjeta za nacionalnu sigurnost za vrijeme Klintonove administracije”, piše autor.
Neukusan vic o Sebima.
Autor navodi da je Klark, inače umirovljeni general SAD-a, započeo s burnom historijom Kosova za Buša, koji je djelovao poma zbunjeno.

“To je nevjerovatna priča o ljudima koji samo žele slobodu”, rekao je general Klark.

Buš je htio znati kako su kosovski Albanci postali muslimani.

“Ljudi su ljudi, Ako ste željeli obrazovati se pod osmanskom vlašću, morali ste biti musliman”, odgovorio je Klark.
Ali zašto onda Srbi nisu postali muslimani?
“Srbi su poznati po tome što nisu lojalni ni jedni drugima. Dok sam bio u NATO-u, imao sam tri neprijatelja: Srbe, kolebljive Europljane i Pentagon”, rekao je Klark, a svi gosti su se smijali, navodi Politiko.
Kada se Vljora Čitaku, bivša ambasadorica u Washingtonu, požalila na, kako je opisala, posebno jasan primjer korupcije pod sadašnjim režimom Aljbina Kurtija, Klark je ponudio da pozove Christiane Amanpour, istaknutu novinarku CNN-a koja je nekada radila u regiji.

“Poznajete li Christiane?” upitao je Klark Vljoru Čitaku i nastavio.
“Ono što sam naučio na Balkanu je da svaka teorija zavjere ovdje istinita. Istočna Europa je zmijsko leglo”, rekao je Klark, prenosi Politiko.