“Večeras nije dobro veče, a ni sutra neće biti bolje. Naša briga nije više samo briga za našu djecu, već se sveo na brigu o njihovoj dobrobiti.

Na vrhu liste prioriteta je sada vrhunska odgovornost,” riječi su kojima je Jelena Obućina započela emisiju “Pregled dana” na Newsmax Adria. Ovo je uslijedilo nakon što su mediji objavili izvještaj o sustavnom zlostavljanju djece s posebnim potrebama u ustanovama socijalne skrbi, nakon čega je Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Srbije, na čelu s ministricom Darijom Kisić-Tepavčević, pozvalo grupu nevladinih organizacija da hitno i neodložno dostave dokaze o tim tvrdnjama.

-Naša djeca s posebnim potrebama provode dane u metalnim krevetima, pateći od atrofije mišića i nepodnošljivih bolova. Okruženi su smradom urina, znoja, fekalija i prljave posteljine. Ostavljeni su zanemareni, bez adekvatne medicinske njege, često su žrtve zlostavljanja. Njihov razvoj je zaustavljen, pa čak i tinejdžeri izgledaju kao mala djeca zbog dugotrajnog ležanja, što dovodi do deformacija glave. Nažalost, mnoge bebe ne dočekaju ni prvu godinu života – prepuštene su sporom umiranju – zatočene u svojim kavezima. Osoblje u ovim ustanovama je preopterećeno i često nedostaje stručnosti. Ministarstvo, na čelu s Darijom, ne priznaje tvrdnje nevladinih organizacija i zahtijeva konkretne dokaze.

Gospođo, ovo vam je stvarnost – bez ulepšavanja. Sami pođite u ove ustanove koje su vam pod nadležnošću i potražite dokaze. Posjetite djecu koja su vam povjerena. Neće biti dovoljno formirati radnu grupu – očekujemo rezultate, ako pronađete vremena između vaših privatnih aktivnosti,” zaključila je Obućina.

Ministarstvo je ranije izjavilo da je iznošenje općih tvrdnji o ozbiljnim kršenjima zakona i standarda, bez konkretnih dokaza dostavljenih nadležnim organima od strane nevladinih organizacija, izuzetno neodgovorno i neprofesionalno, “s jasnom namjerom rušenja socijalnog zaštitnog sistema i izazivanja panike među javnošću”.

Ministarstvo, čiji je vodeći član Kisić-Tepavčević, ističe u svom saopćenju da redovno provode inspekcijske nadzore unutar svojih nadležnosti kako bi osigurali uslove života i zaštitu korisnika u ustanovama socijalne zaštite, kao i pridržavanje standarda od strane osoblja koje se brine o korisnicima.

Vrijedi podsjetiti da je Darija Kisić-Tepavčević, rođena u Sarajevu, svoje obrazovanje započela u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, pohađajući osnovnu školu “Slobodan Vuković” kao đak generacije. Nastavila je školovanje u Trećoj gimnaziji.

Njen životni put pretrpio je promjene kada je izbijao rat, pa je s bratom preselila u Bileću, kod očeve porodice, dok su roditelji ostali u Sarajevu.