Razgovor između Taker Karlsona, američkog novinara, i ruskog predsjednika Vladimira Putina privukao je pažnju impresivnih 55 miliona ljudi, ekskluzivno na društvenoj mreži X!

Karlson je podijelio snimak razgovora na svom profilu, generišući čak 36.000 komentara, dok su korisnici stvorili gotovo milion i po objava posvećenih ruskim liderima.

Taker Karlson je posebno naglasio da je Putin zakasnio dva sata zbog prethodnih obaveza prije samog početka intervjua. Sam razgovor u Kremlju trajao je dva sata i 7 minuta, s naglaskom na Ukrajini, ali su se takođe dotakli mnogih drugih ključnih tema, uključujući odnose između SAD i Rusije, sabotiranje na Sjevernom toku, uspon Kine, Briks, vještačku inteligenciju i brojna druga važna pitanja.

Na početku razgovora, Putin je predstavio historijske okolnosti koje su na kraju dovele do stvaranja i nezavisnosti Ukrajine.

UKRAJINA VJEŠTAČKA DRŽAVA

Putin naglašava da je Sovjetska Ukrajina proširila svoje teritorijalne granice na područja koja nisu imala prirodnu historijsku povezanost, posebno ističući Crnomorski region, nekada poznat kao Novorosija, osvojen u rusko-turskim ratovima. Nakon Otadžbinskog rata, Ukrajina je proširila svoje teritorijalno prisustvo sticanjem dodatnih dijelova poljskih teritorija, dok su istovremeno neki dijelovi oduzeti Rumuniji i Mađarskoj. Putin naglašava opravdanost tvrdnje da je Ukrajina, izvjesno, rezultat vještačkog oblikovanja pod uticajem Staljinove volje.

 

KARLSON: Da li smatrate da Mađarska ima pravo na povratak svojih teritorija? I postoji li mogućnost da drugi narodi zatraže povratak svojih zemalja, možda čak do granica Ukrajine iz 1654. godine? Jeste li eventualno prenijeli Orbanu prijedlog o razmatranju povratka dijela ukrajinskih teritorija?

PUTIN: Nikada nismo vodili takav razgovor. Nikada. Nijednom. Orban i ja čak nismo razgovarali o toj temi, ali je poznato da Mađari koji žive tamo iskazuju želju za povratkom u svoju historijsku domovinu.

ZAPAD SE PLAŠI KINE VIŠE NEGO RUSIJE

Karlson primjećuje da Zapad možda osjeća strah od snažne Rusije, ali ne pokazuje zabrinutost zbog snažne Kine.

PUTIN: Strah sa Zapada više je povezan s jakom Kinom nego sa snažnom Rusijom, imajući u vidu 150 miliona ljudi u Rusiji u usporedbi s milijardu i po u Kini. Kineska ekonomija bilježi snažan rast od preko pet posto godišnje, čak i brži u prošlosti. Bismark je jednom naglasio važnost potencijala, a trenutno je Kina vodeća svjetska ekonomija u smislu pariteta kupovne moći i ukupnog obima, prestigavši SAD, a taj rast se i dalje nastavlja.

ZAPAD PUSTIO DUHA IZ BOCE NAPADOM NA JUGOSLAVIJU

Putin se osvrće na bombardiranje Jugoslavije i ocjenjuje da je tada došlo do značajnog pogoršanja odnosa između SAD i Rusije.