Baba Vanga, poznata vidovnjakinja, umrla je 1996. godine, a procjenjuje se da je tačnost njenih predviđanja oko 85 posto. Iako su njena proročanstva ponekad zastrašujuća, važno je zapamtiti da nije nepogrešiva.

Među događajima koje je tačno predvidjela su potonuće podmornice Kursk, teroristički napadi 11. septembra u SAD-u, katastrofa u Černobilu, raspad Sovjetskog Saveza i smrt princeze Diane.

Za 2024. godinu, prema pisanju časopisa Mirror, Baba Vanga je predvidjela sljedeće događaje:

1. Atentat na Vladimira Putina: Vanga je vidjela atentat na Putina od strane nekoga iz njegove zemlje.

2. Teroristički napadi u Europi: Predvidjela je testove ili napade biološkim oružjem, kao i terorističke napade u Europi.

3. Velika ekonomska kriza: Vanga je predvidjela veliku ekonomsku krizu koja će utjecati na globalnu ekonomiju, naglašavajući porast duga, geopolitičke napetosti i premještanje ekonomske moći sa Zapada na Istok.

4. Zastrašujući klimatski događaji: Predvidjela je strašne vremenske događaje koji mogu izazvati štetu i povećati nivo radijacije na Zemlji.

5. Cyber napadi: Očekuje se napadi hakera na vitalnu infrastrukturu poput električnih mreža i postrojenja za prečišćavanje vode, što će dovesti do ugrožavanja nacionalne sigurnosti.

6. Uspjesi u medicini: Vanga je predvidjela velike uspjehe u medicini, uključujući pronalazak lijeka za Alzheimerovu bolest i rak.

7. Tehnološke revolucije: Očekuje se veliki napredak u polju kvantnih računara i razvoj vještačke inteligencije.

Važno je zadržati zdravu dozu skepticizma prema proročanstvima i ne uzimati ih kao neizbježne činjenice.