Nakon razdoblja relativno blage zime s temperaturama od 2 do 3 stepena Celzijusa i čestim snježnim padavinama, evropski dio Rusije i Moskva suočavaju se s udarom polarnih zračenja iz sjevernih i polarnih područja.

Temperature su ovu noć pale u Moskvi na minus 15 stepeni Celzijusa, a nastavile su padati tokom noći, dosegnuvši oko minus 22 stepena u jutarnjim satima. Na sjeveru Rusije očekuje se temperatura od minus 33 stepena Celzijusa.

Očekuje se drastičan pad temperature i u narednim danima. Tokom sedmice, u Moskvi se prognozira temperatura od nevjerojatnih minus 33 stepena Celzijusa, dok će dnevne temperature biti oko minus 25 stepeni. Još hladnije bit će na sjevernim područjima izvan Moskve, gdje će jutarnje temperature pasti do minus 40 stepeni Celzijusa, a dnevne neće prelaziti minus 30.

Ovaj polarni udar bit će jedan od najizraženijih ikada zabilježenih na europskom tlu Rusije. Na azijskom dijelu Rusije očekuju se temperature od minus 40 do minus 30 stepeni Celzijusa, dok će u oblasti Jakutska pasti na nevjerojatnih minus 60 do minus 50.

Ledeni val koji dolazi narednih dana predstavlja ozbiljnu opasnost po ljudske živote.

Zanimljivo je primijetiti ogromnu temperaturnu razliku između juga Rusije i Ukrajine s ostatkom Rusije, gdje će temperature na jugu biti oko 0 stepeni Celzijusa.