Promjena vjere među slavnim osobama često je tema koja izaziva znatiželju, budući da rijetko javno iznose svoja iskustva. Ipak, neki poznati pojedinci su otvoreno govorili o napuštanju islama i prihvatanju drugih vjeroispovijesti, poput pravoslavlja ili čak budizma, iz različitih razloga. Razlozi ovih promjena obično su ostajali misteriozni, a neka od imena na ovom popisu iznenadila su javnost.

Lepa Brena, poznata izvođačica narodne muzike, javno je priznala da je napustila islam i prihvatila pravoslavlje. Krštena je pod imenom Jelena, iako nikad nije iznijela javno razloge za tu odluku. Sada se posvetila pravoslavnim običajima i zajedno sa svojom obitelji slavi Svetog arhanđela Mihajla.

Folk pjevač Sinan Sakić, iako rođen kao musliman, pronašao je duhovni mir u budizmu tokom putovanja Indijom sa suprugom Sabinom. Susret s duhovnim vođom Sai Babom i boravak u njegovom hramu na njih je ostavio dubok dojam, a meditacija im je donijela osjećaj opuštenosti i smirenosti.

Redatelj Emir Kusturica je 2015. kršten u pravoslavnom manastiru Savina, uzevši ime Nemanja. Iako je njegov otac bio ateist, Kusturica je istraživanjem svojih korijena otkrio da su njegovi preci bili pravoslavci prije nego što su prihvatili islam zbog turske vladavine. Ovo otkriće ga je potaknulo da se ponovno poveže s tim korijenima.