Goli otok, poznat kao ozloglašeni zatvor za političare zatvorenike iz doba SFRJ, i danas je tema o kojoj se mnogo govori, ali o kojoj još uvijek nema dovoljno informacija. Veliki broj ljudi završio se na ovom “pustom ostrvu” zbog različitih, često banalnih razloga, kao što su ispričani vic, otpjevana pjesma ili jednostavno zbog toga što su se našli na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. 

Jedan od najpoznatijih slučajeva vezanih za Goli otok je priča mlade novinarke Ženi Lebl, koja je platila visoku cijenu zbog pjesme “Druže Tito ljubičice bijela”. Zbog prepričavanja šale o Josipu Brozu Titu, završila je na Golom otoku, gdje je provela dvije i po godine, a sve se to dogodilo kada je imala samo 22 godine.

Ženi, Beograđanka jevrejskog porijekla, u to vrijeme nije bila poznata javnosti. Malo se pisalo o njenom boravku na Golom otoku, posebno zbog strogih kontrola informacija koje je sprovodio tadašnji režim. Tek 2013. godine, list “politika” je objavio jedan od rijetkih tekstova o njenom iskustvu. U članku se opisuje kako je Ženi, dok je radila u redakciji “Politike”, jednog jutra prepričala vic koji joj je ispričao kolega. Vic je bio o Jugoslaviji koja je pobjedila na međunardnom takmičenju u cvijeću jer je uzgajala ljubičicu od 100 kg, alaudirajući na pjesmu “Druže Tito, ljubičice bijela, tebe voli omladina cijela”.

Nakon što je prepričala vic, dvojica agenata DBA-e došli su po nju, optuživši je da je govorila protiv Tita i da nije prijavila narodnog neprijatelja. Odvedena je u zatvor UDB-a Gllavnjača, zatim u logor Ramski rit, pa u Zabelu, Grgur i na kraju na Goli otok. Tokom boravka u ovih pet zatvora, od aprila 1949. do 1951. godine, od nje su tražili da promjeni mišljenje i prizna krivicu. Bila je ispisana i iz “Udruženja novinara”.