Osim postizanja uspešnog gubitka kilograma, medicinska dijeta pruža vitalnost, ubrzava metabolizam, vrši detoksikaciju organizma i stvara osećaj sitosti. Za razliku od drugih napornih dijeta, osećaj slabosti se potpuno eliminira zahvaljujući pažljivo sastavljenom jelovniku. Ova vrsta ishrane je idealna ako imate manji višak kilograma s kojim se borite, omogućavajući vam da izgubite između 7 i 10 kilograma u toku dve nedelje. S druge strane, dizajnirana je da ubrza metabolizam i unapredi zdravlje, što na kraju dovodi do prirodnog gubitka težine.

Medicinska dijeta deluje ciklično, te je neophodno ponavljati je svaki peti dan. Na vama je odluka da li ćete je primenjivati tokom 15 ili 18 dana, u zavisnosti od željenih rezultata. Tokom ove ishrane, nije dozvoljeno kombinovanje i zamena hrane, a važno je da između obroka prođe 4 do 5 sati, uz izbegavanje preskakanja obroka. Takođe, naglašava se važnost prekida unosa hrane nakon 20 sati.

Pravilo koje treba poštovati bez obzira na to da li se pridržavate dijete jeste konzumiranje najmanje 8 čaša vode dnevno, odnosno do 2 litre svaki dan. Osim vode, dozvoljeno je pijenje limunade ili zelenog čaja, koji su se pokazali efikasnim u procesu mršavljenja.

Jelovnik:

PRVI DAN

Doručak: 1 pomorandža, 1 dvopek, šolja kafe ili čaja (bez ikakvih zaslađivača).

Ručak: 1 kuvano jaje, 1 dvopek, 2 kašike kisele pavlake i 1 narandža. Alternativa za pavlaku može biti ista količina kiselog mleka ili šolja jogurta.

Večera: 1 ili 2 dvopeka, 2 kuvana jajeta, 1 krastavac i 1 paradajz.

DRUGI DAN

Doručak: 1 pomorandža, 1 dvopek, šolja kafe ili čaja (bez ikakvih zaslađivača).

Ručak: 1 kuvano jaje, 2 kašike kisele pavlake, 2 dvopeka i 1 pomorandža.

Večera: Večera je obogaćena proteinima, sa 125 g mlevenog junećeg mesa uz jedan komad dvopeka. Meso se može ispržiti u tiganju sa minimalnom količinom ulja. Dozvoljeno povrće uključuje 1 paradajz, a nakon toga 1 pomorandža.

TREĆI DAN

Doručak: 1 pomorandža, 1 dvopek, šolja kafe ili čaja (bez ikakvih zaslađivača).

Ručak: Kuvano jaje, 2 kašike kisele pavlake (ili kiselog mleka), 1 svež krastavac. Pomorandža se ostavlja za desert.

Večera: Slično kao drugog dana, večera je obogaćena proteinima. Pržiti 125 g mlevenog junećeg mesa sa komadom dvopeka. Nakon toga, dozvoljeno je popiti šolju kafe ili čaja bez šećera, uz jednu pomorandžu.

ČETVRTI DAN

Doručak: Postupak je isti. Dakle, prvo pojedite 1 pomorandžu, 1 komad dvopeka, i na kraju popijte kafu ili čaj. Ako ste se zasitili dvopeka, možete zameniti sa 4 neslana krekeri.

Ručak: Uz komad dvopeka ide do 125 g mladog kravljeg sira iseckanog na kockice i jedan svež paradajz.

Večera: Uz 2 dvopeka ili 8 krekeri, pržiti 125 g mlevenog mesa, a kao povrće možete konzumirati 2 sveža paradajza.

PETI DAN

Doručak: Postupak je isti. Pojedite prvo 1 pomorandžu, 1 komad dvopeka, i na kraju popijte kafu ili čaj. Dodajte 4 neslana krekeri.

Ručak: Pripremite 200 g kuvanog junećeg mesa bez soli. Dodajte malo soja sosa, komad dvopeka i svež paradajz.

Večera: Jedno tvrdo kuvano jaje sa 500 g barene povrće.