Taksista novosadskog SOS taksija je u noći između subote i nedjelje spriječio mladu djevojku da skoči sa Mosta slobode.

Draško Knežević, bivši pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova, ispričao je za 021.rs da je oko tri sata ujutro vozio stranku u Sremsku Kamenicu, kada je u daljini primijetio osobu na mostu koja je izgledala kao da gleda u vodu. Kada je prišao bliže, shvatio je da je osoba već jednom nogom prešla visoku ogradu mosta. Odlučio se za hrabar korak, prošao je pored nje, a zatim se vratio unazad ka njoj.

Knežević je znao kako postupati u ovakvim situacijama te je odmah pozvao policiju.

“Kada sam otvorio vrata, počeo sam razgovarati s njom, pitao zašto je tako kasno vani i treba li joj prijevoz do kuće, ali ona je samo govorila da idem, na što sam joj rekao da neću otići”, objasnio je Knežević.

Ključno je u ovakvim situacijama izbjegavati razgovor o samom problemu i umjesto toga fokusirati se na razgovor o drugim temama koje bi odvukle osobu s problema. Primijetio je da se djevojka počela opuštati i komunicirati s njim, što je bio dobar znak. Zatim ju je pitao želi li zapaliti cigaretu s njim, na što je pristala.

“Nisam prelazio preko male ograde, došao sam samo do male ograde kako bih spriječio mogući skok iz straha, jer u takvim trenucima svake sekunde su bitne. Nakon toga, sama se vratila na drugu stranu i zajedno smo zapalili cigaretu i nastavili razgovor”, rekao je on.

Nakon desetak minuta, stigla je policijska patrola koja je uzela izjavu od Kneževića, a zatim je nastavio voziti stranku u Sremsku Kamenicu, ne naplaćujući vožnju. Zahvalan je i svojim kolegama koji su mu pružili podršku i bili zabrinuti za njega.

Mentalno zdravlje je problem koji je veoma rasprostranjen, ali o njemu se nedovoljno govori. Nacionalna SOS linija za prevenciju samoubistava je 011/ 7777 000. Pomoć i razgovor sa stručnjacima dostupni su i kod organizacija kao što je Centar “Srce” iz Novog Sada, koji pruža pomoć svakog dana od 14 do 23 sata. Kontaktirati ih možete na brojeve telefona: 021 6623 393 i 0800 300 303.