Ona boluje od depresije, autizma i graničnog poremećaja ličnosti.

Zoraja Ter Bek iz malog sela u Holandiji blizu njemačke granice, suočena je s teškim izazovima. Boluje od depresije, autizma i graničnog poremećaja ličnosti, zbog čega je odlučila da svoj život okonča eutanazijom koja je planirana za maj.

Ova mlada žena je odrasla sa nadom da će jednog dana postati uspješan psihijatar. Nažalost, njen put nije bio lak, i nikada nije uspjela da završi fakultet. Depresija, autizam i granični poremećaj ličnosti su izazovi koji su joj otežali život i spriječili je da ostvari svoje snove. Sada se suočava s teškom odlukom da okonča svoj život putem eutanazije. Ova priča jasno ilustruje duboke i složene probleme s kojima se suočavaju ljudi koji se bore s mentalnim bolestima, kao i važnost podrške i razumjevanja u takvim situacijama.

Zoraja dijeli svoj život s 40- godišnjim partnerom u njihovoj kući sa dvije mačke, ali uprkos tome, osjeća se umorno od života. Njena želja za životom je ozbiljno narušena nakon što joj je psihijatar rekao da više ne može da joj pomogne i da nikada neće biti bolje.

Odučna u svojoj namjeri, Zoraja planira da bude eutanazirana kod kuće, na svjoj sofi. Namjerava biti kremirana kako bi izgbjegla obaveze oko održavanja groba a njen partner će biti tu uz nju tokom cijelog procesa. Doktori su joj pružili podršku i vrijeme koje joj je potrebno, gradeći prijatnu atmosferu i pružajući podršku tokom cijele procedure. Zoraja izražava strah od smrti, ističući da je to još uvijek nepoznanica, ali je ipak odlučna u svom izboru.

Holandija je prva zemlja na svijetu koja je legalizovala eutanaziju 2001. godine, a ovakvi slučajevi kao što je Zoraja pokazuju kompleksnost pitanja i važnost pružanja podrške osobama koje se suočavaju s teškim mentalnim izazovima.