Teretni brod Rubymar, koji je bio meta napada Huta, sada stoji napušten u Adenskom zalivu, a za sobom ostavlja veliku naftnu mrlju, što je izazvalo zabrinutost zbog moguće ekološke katastrofe. Brod je prevozio zapaljivo vještačko đubrivo kada je bio oštećen u raketnom napadu u nedjelju. Posada je evakuirana, ali je brod sada podvrgnut prodoru vode, a iza sebe ostavlja naftnu mrlju dugu 30 km.

CENTCOM je izjavio da je brod usidren, ali da mu polahko prodire voda, što povećava rizik od ekološke štete. Napad na Rubymar predstavlja dosad najveću štetu nanesenu komercijalnom brodu od strane Huta, što pokazuje rastuću prijetnju koju ova grupa predstavlja za pomorsku sigurnost u regionu. Osim toga, Huti su nedavno izveli i napade na grad Eilat na jugu Izraela, koristeći balističke projektile i dronove.

Napadi Huta na brodove izazivali su zabrinutost među brodarskim kompanijama, koje razmatraju alternative poput plovidbe oko južne Afrike kako bi izbjegle Crveno more, kroz koje prolazi značajan dio globalne pomorske trgovine. Ovo ukazuje na ozbiljne posljedice koje napadi Huta mogu imati ne samo na pojedinačne brodove, već i na globalnu pomorsku sigurnost i trgovinu.