Zaljubi se bogati Mujo u jednu devojku, pa je zove i pita:

– Mala, ‘oćeš se ti udat’ za mene?

– Hoću, ako mi kupiš 10 aviona.

– Mujo voli, Mujo pati – Mujo će da plati.

I kupi on 10 aviona.

Zove Mujo opet:

– Kupio sam ti 10 aviona, ‘oćeš se udat’ za mene?

Kaže djevojka:

– Hoću, ako mi kupiš i 10 brodova.

– Mujo voli, Mujo pati – Mujo će da plati.

Kupi on i 10 brodova i opet:

– Eto kupio sam i 10 brodova, ‘oćeš se sad udat’ za mene?

– Pa dobro, ali ako ti je dugačak 30 cm.

– Mujo voli, Mujo pati – Mujo će da skrati!

 

BONUS PRIČA:

Jednom davno, u zabačenom selu usred planina, živeo je čika Jova, poznat kao najveći šaljivdžija u kraju. Bio je toliko lukav da je uspeo čak i zmiju da natera da mu donosi jaja. Sve bi smislio, sve bi mogao.

Jednog dana, dok je čika Jova sedeo ispod starog hrasta i razmišljao kako da se još jednom poigra sa seljanima, naiđe mu ideja koja mu se učini najzabavnijom do sada.

Odluči čika Jova da se preruši u duha i uplaši sve seljane, da ih natera da beže u svim pravcima. Smislio je savršen kostim i napravio sve pripreme.

Kada je pao mrak, čika Jova se uspeo do najviše tačke sela, obučen u svoj duhoviti kostim. Onda poče da proizvodi zvuke kao iz najdubljih paklenih provalija, stvarajući prizore za koje bi se i najhrabriji seljani sledili.

Prvi na redu bio je Mile, najhrabriji i najtvrdoglaviji među njima. Mile se zakleo da se nikada neće uplašiti ničega, pa ni duha. Međutim, kada je čuo jezive zvuke i video plamenove koji su izgledali kao oči, Mile je zaboravio na hrabrost. Trčeći kao nikad pre, Mile je vikao: “Sve sam video, ali duha nikad!”

Sledeći na redu bio je Luka, najveći skeptik u selu. Luka nikada nije verovao u natprirodne stvari, misleći da su sve to priče za malu decu. Ali kad je video čika Jovu u kostimu duha, Luka je izgubio veru u svoj skepticizam i bežao je brže nego što je ikad mislio da je moguće.

Tako su redom svi seljani bili zapanjeni i prestrašeni, bežeći glavom bez obzira, sve dok nije ostao samo čika Jova. Kada je video da su svi pobegli, čika Jova je skinuo svoj kostim i smejao se do suza.

“Samo sam hteo da imam svoj trenutak slave kao duh,” rekao je čika Jova, gledajući u prazno selo. “Ali, izgleda da su svi prihvatili moju šalu ozbiljno. Moram da priznam, ovo je bilo zabavnije nego što sam očekivao.”

Od tog dana, čika Jova je bio poznat kao najlukaviji i najduhovitiji šaljivdžija u celom kraju, a seljani su mu se divili zbog njegove genijalne ideje da ih preplaši kao duh. Svi su se zajedno smejali toj avanturi, koja je postala legenda u njihovom selu.