Rijetko poznate ličnosti koje su promijenile vjeru govore javno o tom procesu. Iako je promjena vjere osjetljiva tema, neki pojedinci su otvoreno razgovarali o svojoj odluci da napuste islam i pristupe pravoslavlju ili budizmu iz različitih razloga. Ova tema je posebno intrigantna u svijetu poznatih, a neka imena koja su napravila tu promjenu su iznenadila javnost jer su o tome rijetko ili nikad govorili.

Lepa Brena

Jedna od poznatih ličnosti koja je promenila svoju vjeroispovest je Fahreta Živojinović, poznatija kao Lepa Brena. Ona je islam zamijenila pravoslavljem i pri krštenju je dobila ime Jelena. Iako Lepa Brena nikada nije javno komentarisala razloge za ovu promjenu, poštovala je sve pravoslavne običaje i zajedno sa svojom porodicom slavi pravoslavne vjerske praznike, poput Svetog arhangela Mihaila.

Sinan Sakić

Iako je rođen kao musliman, folk pjevač Sinan Sakić je bio jedan od prvih koji je pronašao unutarnji mir putujući u Indiju sa svojom suprugom, Sabinom. Njihova posjeta Indiji je bila motivisana različitim razlozima, uključujući studiranje njihove kćerke i želju da iskuse indijski način života. Tamo su upoznali duhovnog vođu, Sai Babu, i provodili vrijeme u njegovom hramu, gde su se bavili meditacijom koja ih je opuštala i donosila smirenje.

Prvi put su otputovali u Indiju 1996. godine, kada je njihov sin Alen imao ozbiljne opekotine. Tvrdili su da im je upravo Sai Baba mnogo pomogao u rješavanju tog problema. Sinan je često isticao svoje interesovanje za budizam i govorio o tome kako ga je ta duhovnost privlačila.

Emir Kusturica

Emir Kusturica je pristupio pravoslavnoj vjeri kroz krštenje koje se desilo 6. maja 2015. godine u manastiru Savina, blizu Herceg Novog. Tom prilikom je uzeo ime Nemanja.

U jednom intervjuu, Kusturica je otkrio da je njegov otac Murat Kusturica bio ateista, ali je uvijek sebe smatrao Srbom. Murat je bio novinar u Sekretarijatu informisanja Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine (SRBiH), dok je majka Senka Numanović radila kao sekretar u sudu.

Kusturica je istakao da su njegovi preci pre 250 godina bili muslimani, ali su prije toga bili pravoslavni hrišćani. Kroz svoje istraživanje i čitanje knjiga, shvatio je značaj svojih korena i svoje srpske pripadnosti. To mu je postalo posebno važno jer želi da se zna njegovo pravo nasleđe i identitet kada jednog dana bude otišao.