Poznato je da je u romskoj civilizaciji vrlo popularna mogućnost obećanja ženske djece drugim obiteljima dok su još maloljetna, samo da se krvna loza ne miješa. Stoljećima je to tako jednostavno, ali ono što sve brine je da se ta djeca jako rano žene, pa imamo situacije da viđamo bračne parove od 13. do 14. godine. Ono što je u posljednje vrijeme postala javna tajna je da se djeca zapravo prodaju. Sve ide po formuli “miraz” i tu se zarađuje jako velik i dobar novac.

Sada je o ovoj temi za portal espreso.rs progovorila Aleksinčanka Radmila Mikulović, koja je šokirala sve kada je rekla da je prodala svoje dvije unuke. Iako je za sve predviđena kazna do 15 godina zatvora, kaže kako je to ipak stvar tradicije. “Kada se u obitelji rodi žensko dijete, odmah kažemo da smo bogati. Mlađu sam kćer prodao za 99.000 njemačkih maraka, a stariju samo za 10.000. Za unuku sam uzela 20.000 eura i sa svim tim novcem sagradila kuće – kaže Radmila.

Kako tvrdi, najčešće “mušterije” su Albanci i Rumunji, a ponekad se dogodi da svoju djecu više nikada ne vide, niti znaju što je s njima. Primjerice, suprug Slaviša oženio ju je kada je Radmila imala samo 12 godina. “Ako je mlada nevina, za sreću se razbiju tanjuri i pije rakija. No, ako nije, mladenkini roditelji dužni su vratiti sav novac ili više od polovice novca. Prije deset godina otac mlade žene ubio je prijateljicu jer nije htio vratiti novac”, kaže Slaviša.