Srna Zagorac iz Novog Sada udala se za Mijata, koji je neko vrijeme živio između Srbije i Švicarske. Međutim, nakon određenog vremena, odlučila se vratiti u svoju domovinu, iznoseći razloge u jednom od svojih intervjua za medije.

U svojoj iskazi, istakla je kako je ubrzo nakon doseljenja u Švicarsku shvatila da je život u toj zemlji “previše sjajan na prvi pogled”. Zbog toga je organizirala svoj život tako da je polovinu mjeseca provodila u Srbiji, a drugu polovicu u Švicarskoj, kako bi bila blizu suprugu.

Iako mnogi Srbi sanjaju o bajkovitom životu u ovoj slikovitoj zemlji, prema riječima Srne, stvarnost tamo je sasvim drugačija. Ona tvrdi da blagostanje koje vlada u Švajcarskoj predstavlja samo privid jer sve se vrti oko novca i plaćanja poreza. Ono što posebno frustrira sve Srbe koji žive tamo jeste to što se komšije pažljivo prate, te ako nešto učinite što nije u skladu s propisima, policija će brzo stići na vaša vrata.

Svi žele napustiti zemlju, ali ja smatram da sam jedna od rijetkih koja će vratiti čovjeka koji je ovdje proveo više od 40 godina. Ljubav je čudo – izjavila je Srna.

Prema njenim riječima, trenutak kada je odlučila tražiti od supruga povratak u rodnu zemlju bio je izazvan bezdušnošću najbližih susjeda, što je sama osjetila na vlastitoj koži. Naime, Švicarac susjed prijavio je bračni par Zagorac jer su kuhali ručak u servisu za popravak automobila, što je strogo kažnjivo prema njihovim zakonima.

Moj suprug je vlasnik servisa za popravak automobila, a ja sam kao supruga odlučila donijeti mu ručak na posao. Međutim, ubrzo se pojavilo pet policajaca na vratima koji su došli napisati kaznu, optužujući me da radim na crno kao kuharica. Iako smo im objasnili da smo samo željeli podgrijati ručak, završili smo na sudu i sada moramo dokazivati da je to u Srbiji normalno i da nismo imali loše namjere – izjavila je Srna, naglašavajući da je to samo jedna od nevjerojatnih situacija koje je doživjela u Švajcarskoj.

U Švajcarskoj, susjedi vas mogu prijaviti ako sami pokušavate riješiti probleme u svojoj kući, jer prema švicarskom zakonu to može raditi isključivo plaćeni majstor. Ako se odlučite sami intervenirati, bit ćete optuženi za rad “na crno” i suočit ćete se s posljedicama.

Ova zemlja zaista djeluje kao policijska država, gdje su novac i porezi u središtu svega. Bez obzira na to što radite, morate platiti porez, čak i ako imate kućnog ljubimca. Kuće su rijetkost jer su gotovo sve pod hipotekom. Ako obolite, suočit ćete se s ozbiljnim problemima ako nemate osiguranje ili financijska sredstva za liječenje. Ovdje manjka emocionalne povezanosti, što čini život u Švajcarskoj izazovnom predstavom – iznosi Srna svoje dojmove.