Folk ikona Lepa Brena i njen suprug Slobodan Živojinović suočeni su s optužbama za nelegalnu izgradnju kuće na parceli koja je u vlasništvu države.

Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu podnijelo je optužni prijedlog protiv poznatog bračnog para zbog sumnje da su od 2019. do 2020. godine na Novom Beogradu bili investitori objekta koji je građen bez potrebne građevinske dozvole.

Dana 8. februara 2024. godine, Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnijelo je optužni predlog protiv S.Ž. i F.Ž., navodeći da su zajedno bili investitori objekta koji je izgrađen bez građevinske dozvole. Optužuje ih se da su izveli radove na izgradnji objekta od čvrstog građevinskog materijala, uključujući prizemlje i zidove prvog sprata, bez prethodno pribavljene dozvole i potvrde o prijavi radova. Time su, kao saizvršioci, počinili krivično djelo Građenje bez građevinske dozvole prema odredbama člana 219a stav 2 Krivičnog zakonika. Tužilaštvo je predložilo Trećem osnovnom sudu u Beogradu da nakon održanog pretresa i izvedenih dokaza proglasi okrivljene krivima te im izrekne uslovne osude, odnosno kazne zatvora u trajanju ne manjem od osam mjeseci, pod uvjetom da u roku od dvije godine ne počine novo krivično djelo.

Također, predloženo je da im se izrekne novčana kazna u iznosu ne manjem od 500.000 RSD.

Tužilaštvo tereti Živojinoviće kao saizvršioce za građenje bez građevinske dozvole i predlaže sudu da ih proglasi krivima te im izrekne uslovne osude, uz određivanje kazne zatvora u trajanju od najmanje osam mjeseci. Ostavlja se mogućnost da izbjegnu zatvor ako u naredne dvije godine ne ponove krivično djelo i uplate novčanu kaznu od najmanje pola miliona dinara svaki