Mirjana Petričević, poznatija kao Mira Kosovka, je nekoliko puta javno govorila o tragičnim događajima u svojoj porodici.

Osamdesetih godina, Mira Kosovka je bila jedna od najvećih zvijezda Jugoslavije, poznata po svom izvanrednom glasu i atraktivnom izgledu. Međutim, život joj je donio teške udarce, počevši s prvim tragičnim događajem.

Tokom rata na Kosovu i Metohiji 1999. godine, albanski ekstremisti su ubili Mirjinu majku, nakon čega je ona napustila svoju zemlju i preselila se u Australiju. Finansijske poteškoće koje su zadesile Miru i njenu porodicu primorale su je da pjeva za male honorare. U svojim javnim izjavama, Mira je otkrila strašne detalje tragedija koje su je pratile tokom života, posebno se osvrćući na smrt svog brata Milana, za koju je rekla da je bila najteža:

“Naša porodica je živjela prilično dobro, moja braća su bila inženjeri, nismo bili siromašni kako se priča. Moja porodica je ostala u našem kraju do kraja bombardovanja. Moj brat Mića je ubijen 1981. godine, kada su počeli prvi nemiri. Nestao je zajedno s prijateljem, i pronađeni su mrtvi u nedođiji. Bio je unakažen, bez očiju, obrva, nosa ili usta. Nakon toga smo ostali svi dole. Neprestano sam molila majku da se izmjestimo. Moj brat je zaklan i bačen, još uvijek ga nisu pronašli. Pored naše kuće nalazi se most, a u podrumu vina, tamo su ležali pet dana. Niko nije smio prići zbog vojnika koji ih je čuvao.”

Jedina Mirina želja je da pronađe ostatke svoje majke:

“Jedina stvar koju želim je da pronađem njene ostatke. Uvijek sam bila osoba koja se nadala, to mi je jedina želja. Otac je umro onako kako mu je bilo suđeno, tri ili četiri godine prije majke, od raka pluća”, izjavila je pjevačica.