Ubod stršljena može biti vrlo bolan iskustvo, ali većina ljudi brzo se oporavi bez ozbiljnih posljedica. Obično, to dovodi samo do blagog otoka koji obično traje nekoliko dana. Međutim, u nekim slučajevima, ubod stršljena može izazvati ozbiljnije alergijske reakcije, čak i anafilaktički šok, što može biti opasno po život.

Preventivno, najbolje je izbegavati područja gde ima stršljena ako je moguće. Ako radite u bašti ili sličnim aktivnostima, preporučuje se zaštita otvorenih dijelova tijela. U slučaju uboda, važno je odmah ukloniti žalac i primeniti hladni oblog kako biste umanjili otok i nelagodnost.

Ubod stršljena – reakcije i savjeti

Ubod stršljena obično izaziva lokalne reakcije poput otoka, crvenila i svraba na mjestu uboda. Ove reakcije mogu se povući za nekoliko sati, ali kod osoba koje su posebno osjetljive na otrov stršljena, može se javiti ozbiljan otok koji može zahvatiti cijelu ruku, nogu ili drugi deo tijela na kojem je došlo do uboda.

Kako bi se spriječilo dalje širenje otrova, preporučuje se da držite ubodeni dio tijela iznad nivoa srca. Ako je žalac ostao u koži, možete ga pažljivo ukloniti ravnim predmetom poput noža. Nikako nemojte koristiti pincetu jer to može dodatno istisnuti otrov u telo i ostaviti žalac dublje u koži.

Najopasniji su ubodi na predjelu grla i vrata, jer otok može otežati disanje ili čak dovesti do gušenja. U tim slučajevima, hitno je potrebno potražiti medicinsku pomoć.

Osobe koje su sklone alergijskim reakcijama posebno su u opasnosti od anafilaktičkog šoka nakon uboda stršljena. Ovaj šok može se javiti iz nekoliko razloga: alergija na ubod insekta, ubod na delikatnom mestu koje izaziva gušenje ili ako je osoba već prethodno bila ugrizena od strane stršljena ili ose, što je dodatno osjetljivost organizma na alergen.

U slučaju anafilaktičkog šoka, potrebno je odmah pozvati hitnu pomoć kako bi se sprovele odgovarajuće terapije. Samo obučeni profesionalci mogu adekvatno tretirati anafilaktičku reakciju primenom adrenalina, antihistaminika i kortikosteroida kako bi neutralisali alergijsku reakciju i spasili život pacijenta.

Šta uraditi u slučaju uboda stršljena?

Ako primjetite samo blagi otok bez alergijske reakcije, možete tretirati mjesto uboda hladnim oblogom. Za to možete koristiti hladan predmet poput metalne kašike.

Međutim, ako primjetite alergijske simptome koji mogu kasniti i do 8 do 10 sati, preporučuje se da se obratite ljekaru, naročito ako ste nedavno bili ugrizeni od strane insekta.

Postoji koristan savjet za ubode stršljena i drugih insekata koji dolazi od iskusnog pčelara. On preporučuje korišćenje rastopljene tablete aspirina ili analgetika kao što je andol. Ovu tabletu treba staviti na mjesto uboda, držati je jednu minutu, a zatim je ukloniti. Ovaj postupak se preporučuje odmah nakon uboda kako bi se smanjio otok, ublažila bol i svrab.

U slučaju uboda stršljena ili bilo kog drugog insekta, važno je zadržati mirnoću. U slučaju alergijskih reakcija, hitno posjetite ljekara kako biste dobili odgovarajuću terapiju.