Uskoro se završava sedmi dan potrage za nestalom djevojčicom Dankom Ilić (2). Paralelno se provjerava svaki dio terena u Banjskom Polju, gdje je djevojčica viđena zadnji put, a također se provjerava i snimak iz Beča na kojem se vidi djevojčica koja podsjeća na Danku. Igor Jurić, direktor Centra za nestalu i izgubljenu djecu, smatra da je ovakav scenario “unaprijed planiran i smišljen”.

“Sigurno je da se Danka ne nalazi na terenu koji je pretražen. Mnogo toga je nejasno: kako se dijete tu našlo, kako se izgubilo, kako je moguće da nije bilo automobila i slično. To su pitanja na koja nemam odgovor. Teren je detaljno pretražen, neko mora nešto da zna. Ovo je unaprijed planiran, unaprijed smišljeno. Taj uzrast od dvije godine je ključan, mjesto nestanka je čudno, sve nagovještava da je morao postojati plan da se ovako nešto desi”, rekao je Jurić.

Potom se osvrnuo na sminak iz Beča. Djevojčica je viđena u pratnji dvije starije žene koje su govorile na rumunskom jeziku,a  snimak je zabilježio srpski državljanin.

“Djevojčica podsjeća na nestalu Danku. Želim da se zahvalim čovjeku koji je snimio ovo, to je veliki uspijeh za sve nas jer smo uspjeli da obavjestimo i ljude u dijaspori. Potjernica je raspisana, i to će sigurno bitii provjereno. Ne smijemo isključiti tu mogućnost, ali mislim da odgovor leži ovdje u Srbiji. Ja sam jako oprezan.

Zaista mi je najveća želja i nada da porodica nije umješana u ovo. Mislim da bi to bio poraz cijelog društva. S obzirom na nepristupačnost terena, položaj automobila, kako je dijete nestalo. Ne možemo znati šta je motiv, ali se svaka nedoumica mora ispitati. E sad, ako je proodica, rodbina u pitanju, onda nekako ne možeš pretpostaviti da bi mogli, iz bilo kog razloga, nauditi djetetu. Ali definitivno, ne možemo ne sumnjati dok ne budemo sigurno da to nije istina. Moje pitanje je da li je dijete uopšte bilo na tom mjestu u momentu nestanka. Nikakve naznake nema da je dijete bilo tamo”, dodao je Jurić