Jedan od advokata koji zastupa roditelje nastradale djece izjavljuje: “Gledao sam mnogo stvari do sada, ali taj video pucnjave me duboko uznemirio.” On podržava odluku da suđenje ostane izvan dometa javnosti.

Dječak, sedmak, je 3. maja kročio u OŠ “Vladislav Ribnikar” i iz očevog pištolja izveo je strašan čin ubivši čuvara škole Dragana Vlahovića, sedam djevojčica i jednog dječaka. Nažalost, Angelina Aćimović, jedna od žrtava, izgubila je život 15. maja u bolnici, čime je broj žrtava porastao na deset u ovom potresnom slučaju.

Stefan Ćorda, jedan od advokata koji zastupaju roditelje ubijene djece u “Ribnikaru”, iznosi svoju podršku odluci da suđenje ostane izvan dosega javnosti. On naglašava da bi ono što je lično vidio, naročito kada su u pitanju snimci i slike stradale djece iz “Ribnikara”, bilo potresno za svakoga.

-Ključno je sačuvati suštinu tajnosti informacija izvan sudnice. Zakon omogućava promjenu odluke sudskog vijeća samo ukoliko postoji žalba na presudu – pojašnjava advokat Ćorda.

Stefan Ćorda, advokat koji zastupa roditelje djece iz “Ribnikara”, ističe kako je javnost obično ključna za nadzor tokom suđenja, ali ovog puta je isključena radi zaštite maloljetnika.

-Za određene roditelje u ovom slučaju je odobren status svjedoka, što znači da im nije dozvoljeno prisustvovanje kada okrivljena strana iznosi iskaz. Takva odluka donijeta je zbog prava okrivljenog da iznosi neistine, što bi moglo duboko uznemiriti roditelje i stvoriti opšti haos – objašnjava Ćorda.

On naglašava da su ga snimci i slike iz “Ribnikara” emotivno potresli.

-Posmatranje tih slika i videa pucnjave, bez obzira na mnoge šokantne stvari koje sam do sada video, lično me je snažno dotaklo. Scene su mi se vrzmale po mislima tokom naredna dva dana. Smatram da bi, u ovoj fazi suđenja kada se predstavljaju dokazi i veštačenja, javno prikazivanje fotografija i videa u sudnici izazvalo uznemirenje ne samo među maloletnicima, već i među punoletnim građanima – ističe advokat Ćorda.