Nikola Tesla, slavni naučnik, život je obilježen velikim otkrićima i misterijama. U članku objavljenom 1937. godine, tada sa 78 godina, predviđao je budućnost, otkrivajući svoje viđenje razvoja do 21. veka. Tesla je tvrdio da je često bio ispred svog vremena, ističući svoje otkriće neograničenog izvora energije prisutnog svuda oko nas. Suprotstavljen Edisonu, Tesla je pobijedio u borbi za naizmjeničnu struju, postavljajući temelje za mnoge moderne električne sisteme.

Tesla je prognozirao da će život u 21. veku biti pod potpunom kontrolom nauke, s univerzalnom primjenom vodene energije i prenosom jeftine energije u domaćinstva. Predviđao je i razvoj humanoidnih robota koji će zamijeniti ljudsku radnu snagu. Istakao je važnost obrazovanja nad ratom, smatrajući da će biti slavniji oni koji pobjeđuju bitke protiv neznanja nego oni koji umiru na bojnim poljima. Uvjeren je da će se ratovi moći spriječiti omogućavanjem svakoj zemlji sposobnosti da se sama brani.

Tesla je također iznio ideju o svom pronalasku, generatoru koji bi mogao uništiti bilo koju vojnu silu u krugu od 400 km, nudeći ga kao sredstvo odvraćanja od agresije. Predvidio je i širi razvoj vakcina i sterilizacije kao sredstava kontrole populacije i prevencije ratova. U cjelini, Tesla je vjerovao da će napredak čovječanstva biti moguć kroz fokus na mir, obrazovanje i naučni razvoj.