Jedna od glavnih tema posljednjeg sastanka Aleksandra Vučića i Milorada Dodika u Beogradu bilo je imenovanje novog inozemnog suca Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Uoči sastanka, Vučić je rekao da “želi čuti od Dodika o prijedlogu albanskog suca za novog suca Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”.

Nakon sastanka, Dodik je potvrdio da se o toj temi razgovaralo i ustvrdio da je albanski sudac proizvod sarajevskog muslimanskog lobija. Ono što ovdje treba podsjetiti je da je od potpisivanja Daytona Aleksandar Vučić opsjednut postupanjem sa strancima od strane Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Prema Vijestima.ba, kada je potpisan Daytonski mirovni sporazum, objavio je dva analitička članka u časopisu s indikativnim nazivom-“Velika Srbija”, tadašnjem listu Radikalne stranke Seseli. U prvoj Vučićevoj analizi pod naslovom “Šešelj u Ohaju“, kritiku je usmjerio uglavnom na ustavna uređenja, uglavnom na način formiranja predsjednika Bosne i Hercegovine i Ustavnog suda.

šešelj u ohaju

Za Vučića je posebno neprihvatljiva odredba Daytonskog akta odredba o uspostavi Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, jer, kako je istaknuo budući predsjednik Srbije, četiri od devet članova suda bira Bosna i Hercegovina, dva bira Republika Srbija, a ostala tri su predsjednik Europskog suda pravde.

“Budući da se odluke donose većinom glasova”, piše Vučić, “u praksi bi bilo dovoljno da se samo jedan izabrani dužnosnik Europskog suda pridruži članovima izabranim u Federaciji, tako da se donese presuda protiv interesa Srbija. “Osim toga, sud ima ovlast utvrditi zakonitost pokušaja Republike Srpske da sklopi savez sa Srbijom. ”

Danas, kada čitamo o tim Vučićevim napadima na Dayton devedesetih, odnosno 2021. godine, postoje sličnosti u politici Milorada Dodika koji je pokušavao osporiti Europu na Ustavnom sudu legitimnost sudija.

U drugoj analizi iz prosinca 1995. pod naslovom “Posljedice Daytonske Trevenke”, Vučić je zaključio proročkim riječima: “U konačnici, Srbi će podići glavu i vratiti se u svoju zemlju.” Samo morate još malo pričekati. Sklonite s prijestolja moći odgovorne za naš neuspjeh i poniženje. “