Ono što je u posljednje vrijeme vrlo popularno je da se na YouTube platformi postavljaju videi iz raznih zemalja, gdje ljudi istražuju razne kulture, hranu i ostalo iz zemlje u koju dolaze. Svakako, naše ljude najviše zanima kada stranac dođe kod nas i prvi put se susreće sa sarmom, burekom, ćevapima i drugim delicijama koje su u njihovim zemljama potpuna nepoznanica.

Danas govorimo o Srbiji, koja je u posljednje vrijeme postala vrlo popularna zemlja za blogere, a tim je zanimljivije kada vidimo čovjeka koji nema veze s našom kulturom, baš kao što je to slučaj u ovom videu koji do sada je izazvalo mnogo kontroverzi. Nakon toga je u spotu prikazao kadrove srpskih crkava, Titovog muzeja, Kalemegdana i drugih poznatih lokacija u centru grada. Prirodne ljepote ocijenio je ocjenom 6/10, što se nimalo nije svidjelo ljudima koji su vidjeli njegov klip. Komentari su se redali kao ludi, au većini slučajeva bili su više nego negativni: „- Iskustvo ili samo ocjena na osnovu broja džamija u gradu. Postoji razlika između to dvoje…

“Što si očekivao? Džamije posvuda? Ovo više nije Otomansko carstvo, a mi smo sada pravoslavne vjere – bio je još jedan komentar. “Što fali crkvama, ovo je kršćanska zemlja, očito možemo slično procijeniti i Bliski istok, tamo ne možemo vidjeti puno crkava” – napisali su dalje.

@jafarshakoor786

If I was to rate Serbia, I’d say 6/10 🙂 #fyp #serbia #belgrade #muslim #islam #christian #orthodox #jesus #serb #mosque #church #brownboy #travel #balkans #balkan #foryoupage #beograd #serbian #yugoslavia

♬ bro so many people have used this sound – sam

Naime, pakistanski putopisac Jafar Šakur posjetio je Beograd, ali i Niš, te je na osnovu toga napravio video na Tik Toku koji je izazvao “buru” na toj društvenoj mreži. Naslov njegovog videa glasi: “Moje iskustvo muslimana u Srbiji”.