Pavle Kosovac, otac preminulog Marka Kosovca koji je izgubio život prije 4 godine nakon ozbiljne povrede na radnom mjestu, uključio se iz Kraljeva u emisiju Puls Srbije kako bi podijelio srceparajuću priču.

Njegov sin je dobio otkaz istog dana kada se teško povrijedio na radnom mjestu u javnom komunalnom preduzeću Čistoća iz Kraljeva. Iako je tada bio zaposlen na osnovu ugovora o privremenim poslovima, otac ne može prihvatiti činjenicu da je odluka o otkazu stigla dok se njegov sin borio za život.

Nesretni mladić je prevezen u klinički centar Kragujevac u komi zbog povrede, a istog dana mu je raskinut ugovor s obrazloženjem “zbog nepojavljivanja na poslu”. Otac izražava razočaranje jer do danas nije dobio informacije o tome kako se njegovo dijete povrijedilo i tko je odgovoran. Naglašava da nijedna institucija u državi nije reagirala ili pružila informacije. Molio je da se izuzme tužilaštvo u Kraljevu, da se imenuje nezavisni tužilac i stručnjak iz drugog grada kako bi preuzeli slučaj i utvrdili istinu. Kosovac ističe da traži samo istinu.

Pavle Kosovac, otac preminulog Marka Kosovca, tvrdi da je njegov sin dobio otkaz istog dana.

“Tri dana nakon njegove smrti, kontaktirali su me iz firme kako bi mi predali rješenje za podnošenje zahtjeva za socijalno osiguranje. Pošto su ga oni odjavili, a socijalno osiguranje više nije išlo preko firme, pravnica iz njihove kompanije mi je predala to rješenje, iako su mi drugi pravnici rekli da to nije smjela učiniti jer je on bio punoljetan, imao je 28 godina. Nisam se snašao zbog emotivnog stanja, pa sam prihvatio to rješenje. Navodi se da su mu raskinuli ugovor iz razloga nepojavljivanja na poslu na dan povrede, 9. septembra 2019., iako je isto rešenje navelo da je on stradao na radnom mjestu i prevezen u klinički centar u Kragujevcu. Pomenuto rješenje spominje konsultacije sa Zavodom za zapošljavanje kao osnovu za donošenje odluke. Nakon toga, niko me više nije kontaktirao ni iz Čistoće, ni iz tužilaštva, ni iz policije, niti iz bilo koje inspekcije. Pokušao sam posjetiti Zaštitnika građana, ali gospodin koji mi je tamo rekao da on zamjenjuje gospođu koja radi, istakao je da mi ne može pomoći i preporučio mi je da se obratim advokatu”, iznio je Pavle.

Tijekom sahrane, direktor firme je izrazio želju za razgovorom.

“Na dan sahrane, direktor te firme došao je s namjerom da razgovaramo o tom problemu. Nismo bili ranije upoznati. Tokom opela, sugerisao mi je da bismo trebali razgovarati o cijeloj situaciji. Jasno sam mu poručio da napusti moj dom jer nisam sposoban raspravljati o bilo čemu tog dana dok sahranjujem sina. Nakon toga, nitko me više nije kontaktirao, niti pokazao bilo kakvu zabrinutost ili postavio pitanje”, rekao je Pavle.

Navodi da se obratio pismeno svim relevantnim institucijama, uključujući predsjednika države, predsednicu vlade, republičkog javnog tužioca, ministra pravde i ministra policije, tražeći temeljitu istragu ovog slučaja i imenovanje nezavisnih tužilaca i inspektora kako bi se utvrdila istina. Međutim, tvrdi da nije dobio nikakve odgovore niti ikakvu reakciju.