Večeras je na redu drugo polufinalno veče takmičenja “Pesma za Evroviziju”, gdje će se predstaviti preostalih 14 kandidata. Posljednjih dana društvenim mrežama kruže razne diskusije o tome tko će biti izabran za predstavnika Srbije u Malmeu, a službeno ime bit će poznato tek u subotu, tokom finalne večeri.

Vratimo se sada dvadeset godina unatrag, na Beoviziju gdje je Željko Joksimović odnio pobjedu s pjesmom “Lane moje“. Taj festival nije prošao bez kontroverzi, a posebno je bilo zapaženo sudjelovanje Jelene Karleuše s pjesmom “Moli me“.

Njezino učešće izazvalo je mnoge polemike, a završila je na 11. mje

stu s tek 11 osvojenih poena. Žiri, u kojem su se nalazili Goca Tržan, Dušan Ercegovac, Jelena Ilić, Velibor Zolak, Biljana Krstić, Josip Boček, Silvana Đurašević i Slobodan Marković (predsjednik žirija), zajedno s publikom, donio je svoje odluke.

Okolo Jeleninog nastupa vodila se rasprava mjesecima, a sukob s Gocom Tržan bio je središnji dio razgovora. Goca je izjavila da je zabrinjavajuće ako Jelena smatra da je bolja od Ivane Pavlović, koja je te godine bila drugoplasirana na festivalu.

Jelena je, gostujući kod Minimaksa, izgovorila rečenicu koja i danas kruži društvenim mrežama.

-Nimalo ne smatram da sam bolja, to je sve stvar ukusa. A tko je to rekao? – pitala je Jelena, a Minimaks joj je odgovorio:

-Goca Tržan.

-Nikada nisam čula. Kako? Droc… Kako? Nikada čula – dodala je JK.

Unatoč tome, ostaje zapamćena i reakcija Slobodana Markovića, predsjednika žirija, koji je tijekom glasanja javno pohvalio Jelenin nastup, dodijelivši joj čak 7 bodova. Publika ju je nagradila sa 6 bodova, no to nije bilo dovoljno za plasman u finale.

Podršku Jeleni tada je pružila i Ksenija Pajčin, koja je radila koreografiju za njenu pjesmu i za to dobila nagradu. Kada je primila nagradu, kratko je izjavila: “Strašno!”

Ksenija je kasnije pojasnila zašto je to rekla:

-Pa, strašno je to što je Jelena Karleuša dobila samo jednu nagradu. Po mom mišljenju, ona zaslužuje drugo mjesto. Prvo mjesto, naravno, pripada Željku Joksimoviću i pjesmi “Lane moje”, a odmah iza njega je Jelena.

Jelena je već bila dio Beovizije godinu dana prije, ali tada samo kao gost. Tada je osvojila nagradu za album godine (“Samo za tvoje oči”), a njen nastup bio je spektakularan, podsjećajući na koncerte Madonne i suvremene izvedbe na Eurosongu.

Cirkuliraju i priče da je bila u užem izboru za predstavljanje zemlje 2015. i 2016., no to nikada nije bilo službeno potvrđeno.