Julija Navaljna, supruga Alekseja Navaljnog, održala je govor na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji nakon što je stigla tužna vijest o smrti njenog supruga.

“Zahvalna sam što mi je data prilika da se obratim ovde. Sigurno ste čuli za strašne vesti. Razmišljala sam da li treba da dođem i da stojim ovde pred vama ili da ostanem sa svojom decom. Međutim, pomislila sam šta bi Aleksej uradio na mom mestu. Verujem da bi i on bio ovde. Uzimajući u obzir kontinuiranu praksu zvaničnih medija da šire dezinformacije, ne možemo slijepo verovati Putinu i njegovoj vladi”, izjavila je Julija, dodajući:

“Ako je ova tužna vijest istinita, želim da Putin i svi njegovi saradnici budu svjesni da će snositi posljedice za ono što su učinili mom suprugu, mojoj porodici i našoj zemlji. Doći će dan kada će odgovarati pred pravdom. Pozivam međunarodnu zajednicu i sve ljude da se udruže i bore protiv ovog zla. Moramo stati protiv ovog represivnog režima u Rusiji. Vladimir Putin mora biti lično odgovoran za sve zločine počinjene u mojoj zemlji”, naglasila je. Nakon njenog govora, sala je odjeknula gromoglasnim aplauzom koji je trajao više od minuta.

Podsetimo, ruski opozicionar Aleksej Navaljni (47), koji je služio zatvorsku kaznu u regionu Jamalo-Nenec na krajnjem severu Rusije, preminuo je u zatvoru, potvrdilo je Regionalno odeljenje za kazneno-popravne ustanove.