“Situacija će se dramatično promijeniti poslije 2. maja”, rekao je Dodik, pa onda odmah dodao i “3.maja ništa  posebno neće se desiti.”

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, istakao je za RTRS da “Srpski narod nikada neće prihvatiti narativ političkog Sarajeva i dijela međunarodne zajednice o genocidu u Srebrenici”.

Dodik je, Sankt Peterburga, naglasio da “pokušaji guranja” rezolucije o Srebrenici u Generalnu skupštinu UN vode “guranju BIH ka mirnom razlazu”.

On je doda da će situacija doživjeti dramatičnu promjenu.

“Gnusna je laž da će rezolucija pospješiti pomirenje. To je izmišljotina koja pokazuje propagandu namjeru i ništa drugo. Mi samo tražimo da se poštuje slovo Dejtona i slovo Ustava”, istakao je Dodik.

Također je istakao da RS ne želi da prihvati njihovo stalno kršenje propisa.

“Situacije će doživjeti dramatičnu promjenu nakon 2. maja. Naravno, 3.maja neće se dogoditi ništa posebno. Bez obzira na to, u našim međusobnim odnosima to će biti kao Kineski zid. Mi ne želimo dijeliti ni zrak s Bošnjacima, a kamoli druge vrijednosti. Nije nam cilj da jednom narodu priljepimo etiketu genocidnog, iako znate da to nije istina, odnosno da se to nije dogodilo”, naglasio je Dodik.

Napominjemo da je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, trenutno u Sankt Peterburgu gdje će sudjelovati na Međunardnom sigurnosnom forumu, na kojem će također govoriti i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Dodik se danas sastao s Nikolajem Patruševom, Putinovim sekretarom za sigurnost, nakon čega je poručio da Rusija neće podržati rezoluciju.