Bivši saveznici Donalda Trumpa izražavaju zabrinutost da bi, u slučaju njegovog ponovnog izbora, SAD mogle formalno napustiti NATO savez, što bi imalo duboke posljedice na međunarodne odnose. Ova mogućnost je istaknuta u knjizi “povratak velikih sila”, gdje se navodi da bi, u slučaju Trumpove pobjede nad Džoom Bidenom, SAD izašle iz NATO-a. Takva odluka bi ozbiljno ugrozila bezbjednost saveznika i destabilizovala geopolitičku situaciju.

Nekadašnji savjetnik za nacionalnu bezbjednost Donalda Trumpa, Džon Boltonm upozorava da bi napuštanje NATO-a stvorilo stvarnu prijetnju, dok je penzionisani general Džon Keli naglasio da bi Trumpovo odbijanje američkih bezbjednosnih obaveza moglo dovesti do opasnosti. Trump je više puta izrazio želju da povuče SAD iz NATO-a, što bi predstavljalo ozbiljan raskol u transatlantskim odnosima.

Međutim, proces izlaska SAD iz NATO-a nije jednostavanm jer bi za to bio potreban ustavni okvir i podrška Senata. Osim toga, demokratski i republikanski senatori su predložili zakon koji bi zahtjevao odobrenje Senata za povlačenje iz NATO-a. Član 5 NATO paka, koji predstavlja kolektivnu odbranu, ostaje ključni stub alijanse, ali bi formalno pristutvo SAD u NATO-u moglo biti samo simbolično ako bi se odlučilo ne reagovati na potencijalne prijetnje.