Danas je petak, 3. rujna, 246. dan 2021. Do kraja godine ima 119 dana.

Brojni događaji u povijesti obilježili su današnji dan, a rođene su i neke od povijesnih osoba čiji su rad i djelovanje promijenili tijek čovječanstva.

To se dogodilo na današnji dan
1189. – Richard I Plantagenet – Lavlje Srce okrunjeno je za kralja Engleske.

1759. – U Portugalu je počelo protjerivanje rimokatoličkih isusovaca.

1783. – Britanija, Sjedinjene Američke Države, Francuska i Španjolska potpisale su Pariški mir, čime je okončan Američki rat za neovisnost.

1791. – Francuski parlament usvojio ustav kojim se uspostavlja ustavna monarhija.

1826. – Nikola I Pavlovič Romanov okrunjen je za ruskog cara.

1866. – U Ženevi je počeo prvi kongres Prve internacionale.

1884. – Iz Beograda polazi prvi putnički vlak na liniji Beograd -Niš.

1931. – Jugoslavenski kralj Aleksandar I. Karađorđević proglasio je doneseni ustav kojim se uspostavlja monarhistička diktatura 6. siječnja 1929. Prema ustavu, vlada je ovisila o kralju da odluči je li zakon važeći. U Skupštini je uveden drugi dom – Senat, čije je članove uglavnom postavljao kralj.

1939. – Dva dana nakon njemačke invazije na Poljsku, Britanija i Francuska objavile su rat nacističkoj Njemačkoj u Drugom svjetskom ratu.

1939. – Na kružnoj stazi oko Kalemegdana u Beogradu održane su do tada najveće međunarodne automobilske utrke u Jugoslaviji, a pobjednik je dobio “Veliku nagradu Beograda”.

1943. – Napad savezničke vojske na fašističku Italiju u Drugom svjetskom ratu počeo je iskrcavanjem osme britanske vojske na Siciliju, pod zapovjedništvom feldmaršala Bernarda Lo Montgomeryja.

1971. – SSSR, SAD, Velika Britanija i Francuska potpisale su sporazum o statusu grada Berlina.

1976. – Bespilotna američka letjelica Viking 2 sletjela je na Mars i počela slati fotografije s planeta.

1996. – Sjedinjene Države pokrenule su jedan od najjačih vojnih napada na Irak od završetka Zaljevskog rata 1991. godine, ispalivši 27 krstarećih projektila na ciljeve na jugu zemlje, tvrdeći da je to kazna za pomaganje vojsci Sadama Huseina u pomoći Kurdima frakcije u “zoni sigurnosti”. proglasili UN u sjevernom Iraku.

1997. – Vijetnamski putnički zrakoplov Tupolev 134 srušio se u blizini zračne luke u glavnom gradu Kambodže, Phnom Penhu, pri čemu je poginulo 65 ljudi, uglavnom stranaca.

2004. – Ruski specijalci okončali su talačku krizu u školi u Beslanu, nakon dvodnevne opsade terorista. Ubijeno je više od 300 talaca, uključujući oko 200 djece i 31 terorista.